Zbadać zbieżność szeregu
john2: Zbadać zbieżność szeregu
| | 1 | |
Odpowiedź: zbieżny. Wskazówka: porównać z szeregiem n=1∑00 |
| |
| | n2 | |
| | 1 | |
Wiem, że n=1∑00 |
| jest zbieżny i nasz szereg też będzie, jeśli prawdą będzie coś |
| | n2 | |
takiego:
Jak się dowiedzieć, czy to jest prawdą? Rozwiązać tę nierówność?
19 sie 19:53
WueR:
Wystarczy, ze ta nierownosc bedzie spelniona dla kazdego n∊N wyjawszy co najwyzej skonczona ich
ilosc z poczatku.
19 sie 19:55
john2: Tylko jak to pokazać? Mam wypisać pierwsze kilka(naście) wyrazów obydwu szeregów i zauważyć, że
od jakiegoś miejsca N wyrazy jednego są stale mniejsze od wyrazów drugiego?
19 sie 20:02
zombi: Kryterium ilorazowe. Skorzystajmy ze wskazówki.
| | n+2 | | 1 | |
Niech an = |
| , natomiast bn = |
| |
| | 2n3−1 | | n2 | |
| | an | | | | n3+2n2 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| , zatem |
| | bn | | | | 2n3−1 | | 2 | |
| | 1 | |
jeśli szereg ∑ |
| jest zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu 2, również szereg |
| | n2 | |
| | n+2 | |
∑ |
| jest zbieżny. |
| | 2n3−1 | |
19 sie 20:05
Kacper: a jeśli się okaże że będzie ich trzeba wypisać 100000000?
za pomocą narzędzi matematycznych trzeba pokazać
19 sie 20:05
john2: Dziękuję.
19 sie 20:13