oblicz
adam: jak się za to wziąć, aby było szybko i skutecznie?
4√0,0256 + 4√0,0081 − 4√0,00000016
19 sie 19:34
Piotr 10: kalkulator i tyle. Wciskasz po prostu 2 razy pierwiastek i masz wynik
19 sie 19:36
adam: dzięki, ja chciałem liczyć na piechotę
19 sie 19:37
Kacper: też można

ja to zresztą policzę szybciej w pamięci niż ty na kalkulatorze
19 sie 19:43
5-latek: | | 4√256 | | 4 | |
4√0,0256= |
| = |
| =0,4 |
| | 4√10000 | | 10 | |
4√10000=10 bo 10
4=10000 i
4√265=4 bo 4
4=256
Pozostale licz tak samo
19 sie 19:44
5-latek: Czesc
Kacper
19 sie 19:45
adam: dzięki za pomoc
19 sie 19:45
Mila:
1) 256=16*16=4
2*4
2=4
4
(0,4)
4=0,0256⇔
4√0,0256=0,4
| | 81 | | 34 | |
2) albo tak zapisujesz : |
| = |
| ⇔4√0,0081=0,3 |
| | 10000 | | 104 | |
3) 16=2
4
8 miejsc po przecinku, to będzie
(0,02)
4
4√0,00000016=0,02
19 sie 19:49
Kacper: cześć
5−latku
19 sie 19:49
adam: @Mila warto wiedzieć , dzięki
19 sie 19:49