Oblicz całkę nieoznaczona
Slabymatematyk: Do policzenia mam całkę nieoznaczona, która w żaden sposób mi nie wychodzi...
Próbowałem dwa razy przez części, ale to po prostu "krecenie się w kółko". Jakieś pomysły?
∫e2xsinxdx
19 sie 18:46
zombi: J = ∫e
2xsinxdx = −cosxe
2x − ∫2e
2x(−cosx)dx = −cosxe
2x + 2∫e
2xcosxdx =
= −cosxe
2x + 2[e
2xsinx − ∫2e
2xsindx] = −cosxe
2x + 2e
2xsinx − 4∫e
2xsindx =
= −cosxe
2x + 2e
2xsinx − 4J ⇔ 5J = −cosxe
2x + 2e
2xsinx ⇔
| | 1 | |
J = |
| [−cosxe2x + 2e2xsinx] + C |
| | 5 | |
19 sie 19:09
pigor: ... , może tak być (pozorne "kręcenie się w kółko") o ile tylko po prawej stronie
pojawi ci się szukana całka ze znakiem minus, czyli to: −∫e
2zsinxdx; wtedy przenosisz
ją na lewą(ze znakiem oczywiście +), redukujesz; dzielisz obie strony przez 2 i ...

koniec.
19 sie 19:14
pigor: ... o

masz , tu dzielisz przez 5, bo nie przewidziałem, że .. ...
19 sie 19:15