wykaz
5-latek: Nie lubie takich zadan ale przydaloby sie ich nauczyc
Wykaz ze iloczyn dwoch kolejnych liczb naturalnych jest podzielny rzez 2
Iloczyn dwoch kolejnych liczb naturalnych mozemy zapisac tak
n*(n+1)=n2+n i jak to pokazac ze to jest podzielne przez 2 ?
19 sie 18:23
diana7: Dokładnie jedna z liczb n, n+1 jest parzysta, zatem liczba n(n+1) jest parzysta.
19 sie 18:28
Metis: iloczyn dwoch kolejnych liczb naturalnych −
Jeżeli kolejne to może zacząc od liczby parzystej i nieparzystej ?
19 sie 18:28
Metis: n − dowolna liczba naturalna
2n − dowolna liczba parzysta
2n −1 − dowolna liczba nieparzysta
2n*(2n−1) = 4n2 − 2n = 2(2n2 − n )
19 sie 18:31
5-latek: Dzieki

czyli tu chodzi o to ze iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest liczba parzysta
A liczba parzysta to taka liczba ktora przy dzieleniu przez 2 nie daje reszty
Przepraszam ze tak pozno odpisuje ale mam oslabiony refleks
19 sie 18:36
Metis:
19 sie 18:38