potęga
mb: tak z ciekawości:
1
∞
jak to policzyć?
19 sie 11:47
Godzio:
To jest symbol nieoznaczony.
19 sie 11:56
PW: ∞ nie jest liczbą, napis 1∞ nie ma sensu (tego się nie liczy, symbol ab ma sens dla a i b
będących liczbami).
19 sie 12:10
zadanie: a 2∞?
19 sie 15:15
Piotr 10: ∞
19 sie 15:18
PW: Nie, napis 2∞ też nie ma sensu − tego się nie liczy, bo nie ma definicji.
19 sie 15:21
Piotr 10: 2∞ =∞
19 sie 15:44
daras: dziad swoje a baba swoje
19 sie 15:45
21 sie 21:15
john2: dla mnie trochę niezrozumiałe jest, dlaczego, skoro 1∞ jest nieoznaczone, prawdą jest, że
limn−>∞ 1n = 1
chodzi o to, że n zbiegające do nieskończoności to nie to samo, co nieskończoność?
21 sie 21:18
molo: wolfram nie zawsze mówi prawdę, to kopmuter i tak ma wbudowane do obliczeń...
21 sie 21:32
zombi: Tak samo jest z 00 niektóre kalkulatory podają wynik 1 natomiast wolfram nie potrafi określić.
21 sie 21:36
Ja:
22 sie 00:38
Maslanek: To co napisałeś o 21:18, to granica ciągu liczbowego.
Skoro ciąg ma postać (a1,a2,a3,...,an...)=(1,1,1,1,1,1,... 1,1,1,1...), to jego granicą
jest 1.
Możemy wtedy zapisać lim (n→∞) an=1
W ciągu tym wyraz ogólny jest zdefiniowany następuijąco an=1n.
22 sie 10:53
john2: chyba rozumiem, po prostu myli mnie coś takiego, że np. tym zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/strona/2686.html
można napisać na końcu
∞ * 1
gdybym też taki zapis zrobił w tym przykładzie lim
n−>∞ 1
n
to miałbym 1
∞, co byłoby nieoznaczone
22 sie 11:46
Godzio:
To raczej liczy się tak:
limn1n = limn1 [bo 1n = 1] = 1
22 sie 12:01
john2: ok, dzięki Wam
22 sie 12:08