ciągłość
solkaolka: zbadaj ciągłość funkcji okresonej wzrem f(x)=[x] sin(πx) f:R→R
19 sie 11:13
solkaolka: cos kto? bardzo prosze
19 sie 11:35
Godzio:
Jacyś kandydaci na punkty nieciągłości − popatrz na wykres [x].
(iloczyn funkcji ciągłych jest funkcją ciągłą, dlatego interesują nas tylko punkty
nieciągłości)
19 sie 11:55
solkaolka: liczby całkowite i nie całkowite? funkcja będzie ciagla w R\Z bo [x] jest ciagla w R\Z
19 sie 12:42
MQ: Nie zgaduj, tylko licz, bo funkcja jest ciągła na całym R −− tylko trzeba to umieć pokazać
19 sie 12:46
Godzio:
No, ale wypada zbadać czy rzeczywiście w tych całkowitych nie jest ciągła

[k
+] = k
lim
x→k+ [x]sin(πx) = ksin(πk) = 0
[k
−] = k − 1
lim
x→k− [x]sin(πx) = (k − 1)sin(π(k−1)) = 0
To jednak ciągłe?
19 sie 12:47