Mając taka granicę do obliczenia:
kamczatka: Oblicz granicę:
Mając taka granicę do obliczenia:
| | x3 + x2 − 4x − 4 | |
lim x−− > −2 |
| |
| | x2 + 3x + 2 | |
skąd mam wiedzieć że trzeba to zrobić metoda wyciągania współczynników przed nawias ?
Bo np. jeśli się pomylę i zrobię to wyciągnięciem największej potęgi przed nawias wyjdzie wynik
ale zły, więc jak tego się ustrzec?
19 sie 10:04
WW: Wyciągnie największej potęgi przed nawias stosuje się tylko jeśli x→oo
19 sie 10:12
jerey: jezeli x→∞ lub −∞ wyciągamy najwieksze potegi przed nawias,
jezeli x→ jakiejs liczby rozkładamy wielomian na czynniki
19 sie 10:15
Janek191:
| x3 + x2 − 4 x − 4 | | ( x − 2)*( x + 2)*( x + 1) | |
| = |
| = x − 2 |
| x2 + 3x + 2 | | ( x +2)*( x +1) | |
więc
lim ( x − 2) = − 2 − 2 = − 4
x→ −2
=======================
x
3 + x
2 − 4 x − 4 = x
2*( x + 1) − 4*( x +1) = ( x +1)*( x
2 − 4) = ( x +1)*( x −2)*( x + 2)
20 sie 00:30
Eta:
(x3+x2−4x−4) : (x2+3x+2)= x −2
−x3−3x2−2x
−−−−−−−−−−−
−2x2−6x−4
2x2+6x+4
−−−−−−−−−−−
= = =
f(x)= x−2 x→−2 limf(x)= f(−2)= −4
20 sie 00:35
kamczatka: ok dzięki
20 sie 09:01