aa
Hugo: Jak bym wrzucił zadanko z wymiernych za godzinke to ktos tu jeszcze bedzie

?
18 sie 22:13
bezendu:
Ja będę
18 sie 22:14
Hugo: pomożesz towarzyszu? widze że na gg tez jestes : >
18 sie 22:17
bezendu:
Jak będę umiał to tak.
18 sie 22:19
Hugo: Podaj sumę wspóczynników wieloianu u
a)u(x)= (x2+8)(√8 −x)(√8 −x)
Wyznacz wartość parametru a wiedząc że stopień wielomianu u + v jest równy 3.
b) u(x)= (a2−3)x5 + (a2−4)x4 + 2x3, v(x)=−2x5 +3x4−x3+x−7
18 sie 22:29
jakubs: a)
W(1)=...
18 sie 22:32
bezendu:
Suma współczynników u(x)=(x2+8)(8−2√8x+x2) Teraz dodaj
18 sie 22:33
Mila:
a) u(x)=(x2+8)*(8−2√8x+x2)=8 x2−2√8x3+x4+64−16√8x+8x2=
=x4−2√8x3+16x2−16√8x+64=
=x4−4√2x3+16x2−32√2x+64
u(1)=1−4√2+16−32√2+64=... dokończ
b) dodaj pogrupuj wyrazy wg potęgi x, wyzeruj wsp. przy x5 i x4
18 sie 22:42
Hugo: wiem ze w(1) ale cos nie wychodziło : > emm
mały błąd mi sie wpisało

u(x)= (x
2+8)(√8 −x)
(√8 +x)
u(1)= (1+8)(√8 −1)(√8 +1)
u(1)=9(7)=63

tak robiłem i w ksiązcce (nie mam dostępu) był jakis inny ale nizszy wynik
a co z b
18 sie 22:43
Mila:
W a) możesz od razu obliczyć u(1),
u(1)=(1+8)*(√8−1)2=9*(8−2√8+1)=9*(9−4√2)=81−36√2
Porównaj sposoby ze względu na pracochłonność.
18 sie 22:45
sushi_gg6397228:
(8−x2)(8+x2)= 64−x4=....
18 sie 22:46
Mila:
To jakie jest to u(x) , raz są dwa minusy, a teraz co innego .
18 sie 22:47
Hugo: Re Mila:
a)
x
4−2√8x
3+16x
2−16√8x+64
u(1)= 1 −2√8 + 16√8+64 =65 +14
√8
rozwiazanie równania:
x
4−2√8x
3+16x
2−16√8x+64
u(1) = 65 +14
√8
u(−1)= //patrząc na pierwiastki =/= 0
w(2)...

Tak Milo wole to juz z pocżątku u(1)

a to drugie zadanie
18 sie 22:51
Hugo: sushi
gg6397228:
"Tylko pamiętaj że nie jesteś jakimś frajerem od zadań a ja tym co łaskawie przepisze"
18 sie 22:53
5-latek: Hugo . jesli suma tych dwoch wielomianow ma byc stopnia trzecego to oznacza ze w obydwu
wielomianoach musisz pozbyc sie wspolczynikow stopnia 5 i 4
Jesli bedziesz te wielomiany do siebie dodawal to zeby te stopnie sie zniosly to a2−3 musie
sie rownac 2 bo w wielomianie v(x) masz −2x5 a takze a takze a2−4 musi rownac
sie −3 bo w ielomianie v(x) masz 3x4
18 sie 22:53
Hugo: .
u(x)= (a2−3)x5 + (a2−4)x4 + 2x3,
v(x)= −2x5 +3x4 −x3+x−7
aby Suma v+u były wielomianami 3 stopnia to albo sie muszą odejmować albo zerować
(a2−3)x5 + −2x5 = 0
(a2−4)x4 + 3x4 = 0
18 sie 22:56
Hugo: dziękuje 5 latek

(a
2−3)x
5 + −2x
5 = 0
(a
2−4)x
4 + 3x
4 = 0
a
2−3 + −2 = 0
a
2−4 + 3 = 0
a
2= 5
a
2 = 1
tylko teraz co

z tego co pamietam odp to chyba −1 było odpowiedzią...
18 sie 23:07
Mila:
22:51 opuściłeś jeden składnik 16x2 i jego wartość dla 1 to 16,
źle dodałeś ujemne składniki.
Suma taka jak napisałam .
b) a2−3−2=0 i a2−4+3=0
a2−5=0 i a2−1=0 brak wspólnego pierwiastka,
zobacz czy w v(x) =2x5 +3x4−x3+x−7 Tak może jest?
18 sie 23:07
5-latek: Milu i pewnie tak bedzie
18 sie 23:14
Hugo: masz racje Milo !

dla cb !
(a
2−3)x
5 + (a
2−4)x4 + 2x
3
−2ax5 +3x
4−x
3+x−7
a
2−3 + −2a = 0 ====> Δ=4+3*4= 16 , x
1=2−4/2=−1 v x
2=2+4/2=3
a
2−4 + 3 = 0 => x = 1 v x = −1
To to sie −1 powtarza i dobrze

no dzięki !
18 sie 23:17
Mila:
18 sie 23:54
Mila:
a2−3+2=0 i a2−4+3=0⇔
a2−1=0 i a2−1=0
a=1 lub a=−1
18 sie 23:58