hphp
zombi: Pytanie, bo chyba zdurniałem.
Czyli |x−y| ≥ | |x|−|y| | ?
18 sie 20:23
Kacper: Możesz narysować w układzie współrzędnych
18 sie 20:23
zombi: podnoszę do kwadratu, bo mogę
x
2 − 2xy + y
2 ≥ x
2 − 2|xy| + y
2 ⇔ |xy| ≥ xy co jest prawdą, czyli zachodzi jednak tak?

ale mętlik mi to zrobiło
18 sie 20:25
Kacper: za dużo matematyki
18 sie 20:28
zombi: Chodziło mi o dowód czegoś takiego
Jeśli an → a, to |an| → |a|
jak to pokazać?
18 sie 20:32
Kacper: O 20:38 to myślę o innych rzeczach
18 sie 20:38
WueR:
Ustalmy dowolnie ε>0. Skoro an → a, to istnieje wskaznik N taki, ze dla n>N mamy:
|an − a| < ε dla kazdego n∊N. Ale dla x,y∊R mamy: ||x|−|y|| ≤ |x−y|, stad:
||an|−|a|| ≤ |an−a| < ε, wiec rowniez ||an|−|a|| ≤ ε, co dowodzi, ze |an| → |a|.
18 sie 20:43
WueR:
Errata: ostatnia nierownosc miala byc oczywiscie silna.
18 sie 20:45
zombi: No właśnie o to mi chodziło, tylko nie wiem czemu zawahałem się czy ta nierówność z 20:23 jest
prawdziwa.
18 sie 20:47
WueR:
No i teraz zauwazylem tez mala kolizje oznaczen. Pierwsze i drugie z kolei N zamienic na
cokolwiek innego i bedzie w porzadku.
18 sie 20:48
WueR:
To udowodnimy sobie jeszcze tamta nierownosc dla x,y∊R:
Z oczywistosci |x+y| ≤ |x| + |y| wynika, ze rowniez |x−y| ≤ |x| + |y| (1).
Mamy:
(2) x = (x+y) − y
Z (1) i (2) otrzymujemy: |x| ≤ |x+y| + |y| ⇔ |x|−|y| ≤ |x+y| (3)
Natomiast z (3) podobnie dostajemy: |y|−|x| ≤ |x+y| ⇔ |x|−|y| ≥ −|x+y| (4).
(3) oraz (4) daja teze.
18 sie 21:01
zombi: To jeszcze coś takiego:
| | 1 | |
Jeśli |an| → ∞, to |
| → 0 |
| | an | |
∀ε>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N |a
n|>ε
⇔
| | 1 | | 1 | |
∀ε>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N |
| > |
| |
| | ε | | |an| | |
⇔
| | 1 | |
∀ε'>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N |
| < ε' |
| | |an| | |
⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ |
| ≤ |
| , zatem z tw. o 3 ciągach |
| | |an| | | an | | |an| | |
ckd
I jak formalnie zgadza się?
18 sie 21:09
WueR:
| | 1 | | 1 | |
A skad dostales nierownosc |
| ≤ |
| ? |
| | an | | |an| | |
18 sie 21:30
zombi: Jak to skąd ?
dla każdego x∊R
zachodzi
−|x| ≤ x ≤ |x|
Dla x≥0 mamy
−x ≤ x ≤ x co jest prawdą
Dla x≤0
−(−x) = x ≤ x ≤ −x
co również jest prawdą
18 sie 21:46
Godzio:
A co z tym przejściem:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| ⇔ |
| < ε ? |
| ε | | |an| | | |an| | |
18 sie 23:04
WueR:
| | 1 | |
Tam akurat jest e' = |
| . Tak to wlasnie jest, ze jak sie tego nie podkresli, to ktos moze |
| | e | |
nie zauwazyc, o co chodzi.
18 sie 23:07
Godzio:
Dał jeszcze indeks górny, a ja myślałem, że to jakieś zabrudzenie na monitorze

Zwyczajowo jeżeli ciąg jest nieograniczone to piszemy raczej tak:
∀
M∊ℛ ∃
N∊ℕ ∀
n∊ℕ |a
n| > M
ε oznacza raczej małą liczbę niż dowolnie dużą
18 sie 23:08
WueR:
zombi i co, zdecydowales sie robic na razie samego Banasia, czy Kaczor, Nowak tez
przerabiasz rownolegle?
19 sie 15:37
zombi: Robię i Banasia i Kaczor, tylko tak, że dany dział w Banasiu a później ten dział z
Kaczor−Nowak. Banaś po kolei poziomy A,B,C i Kaczor.
19 sie 15:50