matematykaszkolna.pl
hphp zombi: Pytanie, bo chyba zdurniałem. Czyli |x−y| ≥ | |x|−|y| | ?
18 sie 20:23
Kacper: Możesz narysować w układzie współrzędnych emotka
18 sie 20:23
zombi: podnoszę do kwadratu, bo mogę x2 − 2xy + y2 ≥ x2 − 2|xy| + y2 ⇔ |xy| ≥ xy co jest prawdą, czyli zachodzi jednak tak? ale mętlik mi to zrobiło
18 sie 20:25
Kacper: za dużo matematyki
18 sie 20:28
zombi: Chodziło mi o dowód czegoś takiego Jeśli an → a, to |an| → |a| jak to pokazać?
18 sie 20:32
Kacper: O 20:38 to myślę o innych rzeczach emotka
18 sie 20:38
WueR: Ustalmy dowolnie ε>0. Skoro an → a, to istnieje wskaznik N taki, ze dla n>N mamy: |an − a| < ε dla kazdego n∊N. Ale dla x,y∊R mamy: ||x|−|y|| ≤ |x−y|, stad: ||an|−|a|| ≤ |an−a| < ε, wiec rowniez ||an|−|a|| ≤ ε, co dowodzi, ze |an| → |a|.
18 sie 20:43
WueR: Errata: ostatnia nierownosc miala byc oczywiscie silna.
18 sie 20:45
zombi: No właśnie o to mi chodziło, tylko nie wiem czemu zawahałem się czy ta nierówność z 20:23 jest prawdziwa.
18 sie 20:47
WueR: No i teraz zauwazylem tez mala kolizje oznaczen. Pierwsze i drugie z kolei N zamienic na cokolwiek innego i bedzie w porzadku.
18 sie 20:48
WueR: To udowodnimy sobie jeszcze tamta nierownosc dla x,y∊R: Z oczywistosci |x+y| ≤ |x| + |y| wynika, ze rowniez |x−y| ≤ |x| + |y| (1). Mamy: (2) x = (x+y) − y Z (1) i (2) otrzymujemy: |x| ≤ |x+y| + |y| ⇔ |x|−|y| ≤ |x+y| (3) Natomiast z (3) podobnie dostajemy: |y|−|x| ≤ |x+y| ⇔ |x|−|y| ≥ −|x+y| (4). (3) oraz (4) daja teze.
18 sie 21:01
zombi: To jeszcze coś takiego:
 1 
Jeśli |an| → , to

→ 0
 an 
∀ε>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N |an|>ε ⇔
 1 1 
∀ε>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N

>

ε |an| 
 1 
∀ε'>0 ∃N∊ℕ ∀n≥N

< ε'
 |an| 
1 

→ 0. Ponadto
|an| 
 1 1 1 

, zatem z tw. o 3 ciągach
 |an| an |an| 
1 

→ 0
an 
ckd I jak formalnie zgadza się?
18 sie 21:09
WueR:
 1 1 
A skad dostales nierownosc

?
 an |an| 
18 sie 21:30
zombi: Jak to skąd ? dla każdego x∊R zachodzi −|x| ≤ x ≤ |x| Dla x≥0 mamy −x ≤ x ≤ x co jest prawdą Dla x≤0 −(−x) = x ≤ x ≤ −x co również jest prawdą
18 sie 21:46
Godzio: A co z tym przejściem:
1 1 1 

>

< ε ?
ε |an| |an| 
18 sie 23:04
WueR:
 1 
Tam akurat jest e' =

. Tak to wlasnie jest, ze jak sie tego nie podkresli, to ktos moze
 e 
nie zauwazyc, o co chodzi.
18 sie 23:07
Godzio: Dał jeszcze indeks górny, a ja myślałem, że to jakieś zabrudzenie na monitorze Zwyczajowo jeżeli ciąg jest nieograniczone to piszemy raczej tak: ∀M∊ℛN∊ℕn∊ℕ |an| > M ε oznacza raczej małą liczbę niż dowolnie dużą emotka
18 sie 23:08
WueR: zombi i co, zdecydowales sie robic na razie samego Banasia, czy Kaczor, Nowak tez przerabiasz rownolegle?
19 sie 15:37
zombi: Robię i Banasia i Kaczor, tylko tak, że dany dział w Banasiu a później ten dział z Kaczor−Nowak. Banaś po kolei poziomy A,B,C i Kaczor.
19 sie 15:50