granice
miniuea: Wyznacz
| | 3n+1 | | nπ | |
lim sup |
| cos |
| |
| | 2n−1 | | 3 | |
x→
∞
18 sie 20:14
Kacper: coś nie tak piszesz granica przy x, a żadnego "x" nie ma
18 sie 20:16
miniuea: faktycznie zamiast x powinno byc n. przepraszam
18 sie 20:18
miniuea: ktoś pomoze? ja za n wziela bym 6k i wtedy bedzie cos2kπ czyli 1 ale nie wiem co bedzie z tym
co jest przed cos
18 sie 20:29
ICSP: | | 3n + 1 | | 3 | |
bn = |
| , oczywiście bn → |
| i jest to granica skończona. Zatem dowolny |
| | 2n − 1 | | 2 | |
| | 3 | |
podciąg ciągu bn również będzie dążył do |
| . |
| | 2 | |
18 sie 20:38
miniuea: ktos pomoze

prosze.
18 sie 20:39
miniuea: ale skad to bn i te 3/2?
18 sie 20:39
miniuea: dobra dobra rozumiem czemu bn dazy do 3/2 ale jak to rozpisac wkoncu z tym cos i jaka bedzie ta
lim sup

ktos ladnie pomoze rozpisac?
18 sie 20:44
ICSP: dla wygody zapisu, masz problem z liczeniem podstawowych granic ciągów

Zróbmy porządnie.
| | 3n + 1 | | nπ | |
an = |
| * cos( |
| ) |
| | 2n − 1 | | 3 | |
szukamy limsupa
n (n →
∞)
Dzielimy ciag a
n na 6 podciagów.
1
o a
6k dla k = 1,2 ...
| | 3 * 6k + 1 | | | |
lim a6k = lim |
| * cos0 = lim |
| * 1 = |
| | 2 * 6k − 1 | | | |
| | 3 + 0 | | 3 | |
= |
| * 1 = |
| (k → ∞) |
| | 2 − 0 | | 2 | |
| | 3 | |
dalej analogicznie, zawsze pierwsza część będzie dążyła do |
| . |
| | 2 | |
18 sie 20:49
miniuea: ehh no ale czemu na 6 podciagow? to nie trzeba wybrac jednego n
k zeby obliczyc lim sup

18 sie 20:56
ICSP: W zależności od przykładu dzielisz ciąg na kilka podciągów. Liczysz ich granice i w ten sposób
otrzymujesz zbiór punktów skupienia w którym znajdują się wartości granic. Element
maksymalny w tym zbiorze to lim sup an.
18 sie 21:02
miniuea: nie rozumiem takiego sposobu, wiem ze my zawsze wybieralismy nk i tu powinno byc 6k i
liczylismy dla niego ank i wychodzilo to lim sup
18 sie 21:03
ICSP: Nie można liczyć tylko dla jednego losowo wybranego podciągu. Musieliście liczyć kilka granic
18 sie 21:12