LIczby nr 4
5-latek: Zadanie nr 2,22
Sprawdzic czy sa prawdziwe twierdzenia :
a) jezeli |a|>|b| to a>b
b) jezeli a ≠0 i b≠0 to a+b≠0
c) jezeli a≠0 i b≠0 to ab≠0
To jest dla mnie takie zadanie bardziej dobijajace . No ale jest ono w zbiorze
18 sie 19:08
Mila:
a) nie (np. |−4|>|2| natomiast : −4<2
b) Nie ( −4≠4 natomiast : −4+4=0
c) tak, iloczyn dwóch liczb różnych od zera jest różny od zera.
18 sie 19:15
jakubs: b)
np. a=2, b=−2 i już mamy dowód na fałszywość twierdzenia
c)
Iloczyn dwóch liczb różnych od zera jest różny od zera.
18 sie 19:16
jakubs:
a)
np. a=−10, b=−9 i jest fałsz, bo 10>9, ale −10<−9
18 sie 19:16
jakubs:
Mila była szybsza
18 sie 19:17
WueR:
c)
Dla dowodu nie wprost przyjmijmy, ze ab = 0. Wtedy a = 0 lub b = 0. Bez straty ogolnosci niech
a = 0. Ale to jest sprzeczne z zalozeniem, zatem tw. jest prawdziwe.
18 sie 19:19
5-latek: Dzien dobry
Milu

Dlatego napisalem dobijajace gdyz ja tu mylalem ze nalezy przeprowadzac jakies dowody a tu
nalezalo po prostu pokazac na przykladach
Dziekuje serdecznie
18 sie 19:21
WueR:
Co jak co, ale pokazanie falszywosci jakiegos twierdzenia przez przytoczenie kontrprzykladu to
rowniez dowod.
18 sie 19:22
5-latek: Kolegom tez podziekowania
18 sie 19:23