matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Mari:
Obliczyć całkę:
dx
∫
(x
2
+x+1)
2
18 sie 19:05
Mila:
Przekształcam mianownik:
1
1
1
3
x
2
+x+1=(x+
)
2
−
+1=(x+
)
2
+
2
4
2
4
Podstawienie:
1
√
3
√
3
2x+1
[x+
=
t, dx=
dt, t=
]
2
2
2
√
3
1
√
3
1
∫
dx=
∫
dt=
1
3
[(x+
)
2
+
]
2
2
4
2
3
3
(
t
2
+
)
2
4
4
16
√
3
1
=
*
∫
dt=
9
2
(t
2
+1)
2
8
√
3
1
=
∫
dt= dalej poradzisz sobie?
9
(t
2
+1)
2
18 sie 21:15
Mari:
Tak, dalej już sobie poradzę. Dzięki
19 sie 10:49
Mila:
19 sie 15:23