Liczby
5-latek: Zadanie nr 2.20.
Dla jakich liczb rzeczywistych m:
a)−m2=(−m)2
b) −m3=(−m)3
I zdanie nr 2.21
Dla jakich liczb rzeczywistych a i b zachodzi zaleznosc
a) (a+b)3=(a+b)2
b) a+b<a−b
c) 2a+2b>a+b
18 sie 18:34
WueR:
No to np. a)
(−m)2 = (−1)2 * m2 = m2, a ponadto m2≥0 dla m∊R...kiedy wiec bedzie spelniona ta rownosc?
18 sie 18:36
WueR:
Albo po prostu: rownosc z a) jest rownowazna nastepujacej: 0 = m2 + m2 ⇔ 0 = 2m2
18 sie 18:37
jakubs:
a)
−m2=m2
m=0
c)
2a−a+2b−b>0
2(a+b)−(a+b)>0
a+b>0
Reszta podobnie i wzorki skróconego mnożenia.
18 sie 18:38
5-latek: Czesc . ja mysle tak co do a)
−m2 −bedzie to liczba ujemna natomiast (−m)2 bedzie to liczba dodatnia
Wiec zeby zachodzila rownosc to m=0 Dobrze?
18 sie 18:45
jakubs: Tak, albo bez zastanawiania rozwiązać równanie.
18 sie 18:48
5-latek: Dzieki za wpisy
Co do b) zadanie nr 2.20
To dowolna liczba R bedzie spelniac ta rownosc .
Do drugiego zadana do podpunktu b nie mam pomyslu
18 sie 18:50
jakubs:
b)
a+b<a−b |−a
b<−b
2b<0
b<0
18 sie 18:52
5-latek: Dzieki

W sumie nie wiem po co mi to potrzene . Ale moze ktos skorzysta .
Jeszcze raz dziekuje
18 sie 18:58
jakubs:
18 sie 19:01
5-latek: I ktos ostatnio pisal ze nie ma talentu
18 sie 19:14
jakubs: Ja nie uważam się za osobę utalentowaną, ale może upór i sporo pracy przyniesie efekty.
18 sie 19:18