Wyznacz takie wartości parametru, dla których funkcja jest ciągła:
kamczatka: Już dawałem to zadanie, ale chcę spytać czy dobrze to robię:
Wyznacz takie wartości parametru, dla których funkcja jest ciągła:
x dla x < −1 i dla x > 1
f(x) ={ x2 + ax + b dla −1 ≤ x ≤ 1
x1 = 1 x2 = −1
lim x −− > −1− = −1
lim x −−> 1+ = 1
f(−1) = 1 − a + b = −1
f(1) = 1 + a + b = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 2 + 2b = 0
b = −1
a = 1
18 sie 18:22
kamczatka: bo po takim wyleczeniu w celu sprawdzenia ciągłości podstawiam liczby a = 1 , b= −1 do wzorów:
x dla x < −1 i dla x > 1
f(x) = { x2 + ax + b dla −1 ≤ x ≤ 1
to wychodzi tak:
dla x1 = 1
lim x −− > 1+ = 1
lim x −− > 1− = 1
lim x −− > 1 = 1
dla x2 = −1
lim x −− > −1+ = −1
lim x −− > −1− = −1
lim x −− > −1 = −1
Czyli wychodzi że ta funkcja cała nie jest ciągła ? Tylko jest ciągła w punkcie x1 i x2 , ale
nie razem ?
18 sie 18:36
kamczatka: '?
18 sie 20:24
kamczatka: dobrze to rozwiązałem ?
19 sie 07:36
kamczatka: ?
19 sie 12:35
Godzio:
No to ma być ciągła ....
limx→−1+(x2 + ax + b) = 1 − a + b = −1
limx→1−(x2 + ax + b) = 1 + a + b = 1
Rozwiąż ten układ i znajdź a i b.
19 sie 12:55
PW: Coś liczyłeś (zapis fatalny), w wyniku wyliczeń stawiasz tezę, że funkcja
| | ⎧ | x, x∊(−∞,−1)∪(1,∞) | |
| f(x) = | ⎩ | x2+x−1, x∊[−1,1] |
|
jest ciągła. We wszystkich punktach osi poza −1 i 1 jest to oczywiste (znamy twierdzenie o
ciągłości wielomianów). Pozostaje sprawdzić jej ciągłość w punktach −1 oraz 1, czyli policzyć
granice jednostronne:
− w −1 dla x dążących do −1 z lewej strony,
− w 1 dla x dążących do 1 z prawej strony.
Jeżeli granice te są równe wartościom odpowiednio w −1 i 1, to funkcja jest ciągła.
Zacytuję: Tylko jest ciągła w punkcie x1 i x2 , ale nie razem? I odpowiem: nie bardzo wiem o
co pytasz. Nie ma takiego pojęcia "ciągłość razem". Musi być ciągła w x
1 i ciągła w x
2, jak
napisałem wyżej.
19 sie 13:12
kamczatka: za 30min rozpisze lepiej
19 sie 13:29
kamczatka: Czyli liczę jeszcze raz ale lepiej rozpiszę:
ze wzoru f(x) = x lim x −− > 1+ = 1
ze wzoru f(x) = x lim x −− > −1− = −1
ze wzoru x2 + ax + b:
lim x −− > 1− (x2 + ax + b) = 1 + a + b = 1
lim x −− > −1+ (x2 + ax + b) = 1 − a + b = −1
powstaje układ równań:
1 + a + b = 1
1 − a + b = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 2b = −2
więc : b = − 1, a = 1
jak to oceniacie ?
19 sie 14:01
PW: Ze wzoru f(x) = x2+ax+b powinieneś policzyć wartości, a nie granice (funkcja ma w tych
punktach wartości − i te wartości należy przyrównywać do granic jednostronnych liczonych
drugim wzorem).
19 sie 15:04
kamczatka: czyli jeśli lim x −− > 1+ = 1
to ze wzoru x2 + ax + b jak to wyliczyć bo nie bardzo rozumiem jak x'a nie mogę podstawić ?
Czy np. dla x = 1 podstawiam pod x'a , a to wszystko x2 + ax + b = 1 bo x −− > 1+ = 1?
19 sie 16:11