log
magda: Określ dziedzinę funkcji
f(x)=log2 x/x−1
9 lis 15:52
magda: jak to zrobić?
9 lis 15:59
Aza:
rozwiązujemy nierówność:
x( x −1) >0 => x€( −∞, 0) U ( 1, ∞) i x≠1
więc: D
f = (−∞, 0) U ( 1,∞)
9 lis 16:03
magda: w odp. jest x∊(0,1)
9 lis 16:04
Aza:
To źle jest w odpowiedzi

widać "gołym okiem"
9 lis 16:07
magda: sory to ja żle podałam x/1−x −−− tak ma być
9 lis 16:09
Aza:
Uzasadniam:
wybierasz np x =
12 z tego przedziału , który masz w Twojej odp:
| | 0,5 | | 0,5 | |
otrzymasz : |
| = |
| = −1 ... sprzeczność
|
| | 0,5 −1 | | −0,5 | |
bo liczba logarytmowana musi być > 0
9 lis 16:09
Aza:
No to dziecino? ........ poprawny zapis .... daje poprawną odp

popraw juz sama to teraz proste

ramiona paraboli : x( 1 −x) −−− zwrócone do dołu
więc x( 1−x) >0 => x€............. podaj rozwiązanie
i teraz będzie "git"
9 lis 16:12
magda: ale ja nie rozumiem dlaczego taki przedział (0,1)
9 lis 16:16
Aza:
zaraz Ci narysuję
9 lis 16:19
Aza:

Omg

x(1 −x) >0 => x€ (0,1)
miejsca zerowe x = 0 v x = 1
parabola ramionami do dołu bo x *(−x) = −x
2
więc wartości dodatnie ( >0 ) nad osiąOX
czyli x€ (0, 1)
9 lis 16:24
magda: dziękuję już rozumiem
9 lis 16:31
rozkminiacz90: F(x)=logx+1(4−x2)
7 paź 22:08
bezendu:
x+1 jest w podstawie ?
7 paź 22:18
bezendu:
Zakładam, że to powinno być tak a Ty źle przepisałeś

f(x)=log
x+1(4−x
2)
x+1>0 ∧ x+1≠1 ⋀ x
2−4<0
x>−1 x≠0
x∊(−1,
∞)
Teraz rozważ te warunki które podałem, i następnie część wspólna tych warunków.
7 paź 22:25
Bella: określ dziedzinę funkcji :
a) f(x) = log|2−x|[(1/4)x2−10 −4]
b) f(x) = √log1/2(4−x)+1
11 lis 17:55