granice
miniuea: Obliczyc granice:
| | x2−9 | |
lim x→ −3 |
| |
| | arctg(x+3) | |
18 sie 18:11
miniuea: prosze o pomoc bo nie wiem jak to ugrysc
18 sie 18:12
jakubs: | | (x−3)(x+3) | |
limx→−3 |
| |
| | arctg(x+3) | |
| | (x+3) | |
limx→−3 |
| *(x−3) |
| | arctg(x+3) | |
lim
x→−3 1*(−3−3) =−6
18 sie 18:14
zombi: | x2−9 | | (x−3)(x+3) | | 1 | |
| = |
| = (x−3) |
| → |
| arctg(x+3) | | arctg(x+3) | | | |
18 sie 18:14
Janek191:
Reguła de l' Hospitala
18 sie 18:15
Mila:
de Hospital
18 sie 18:18
miniuea: nie ruzmiem czemu tam jest 1/1 tzn czemu arctg(x+3)/(x+3) to 1?
18 sie 18:18
Mila:
Obeszło się bez reguły.
18 sie 18:19
miniuea: ktos wyjasni troche bardziej
18 sie 18:21
Mila:
| | arctgx | |
lim x→0 |
| =1 właśnie można to obliczyć np. za pomocą reguły de l' Hospitala. |
| | x | |
18 sie 18:24
miniuea: ahaaa, dzięki

juz kumam
18 sie 18:29
Mila:
18 sie 18:29