Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu równym 12 wówczas promień kuli opisanej na tym
walcu jest równy √6
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 12 wtedy promień kuli wpisanej w ten
stożek jest równy 4√3
Proszę o pomoc w/w podpunktach zadań, proszę też o wszelkie rady który pozwoliły by mi to na
przyszłość zrobić samemu z góry wielkie dzięki
pozdrawiam
3)
h=12
| 1 | ||
r= | h | |
| 3 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 12√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 1 | ||
r= | *6√3 | |
| 3 |
co do 2giego jak coś krawędź a jest równa 2√3
2)
a2=12
a=√12
a=2√3
|AB|=2√3
| 1 | ||
R= | |AC| | |
| 2 |