Wlasnosci wartosci bezwzglednych
Karolinka: Mam problem z tym zadaniem, doprowadz do najprostszej postaci
[(4x−2)2]/[4*|1−2x|]
Ktos pomoze? Prosze..
18 sie 15:55
b.: 4x−2 = −2(1−2x)
18 sie 15:57
Janek191:
O to chodzi ?
| I ( 4 x − 2)2 I | |
| = |
| 4*I 1 − 2 xI | |
18 sie 16:00
18 sie 16:00
Karolinka: Tak tak
18 sie 16:00
Karolinka: Pierwszy raz pisze zadania w internecie i za bardzo nieogarnialam jak to sie pisze..
18 sie 16:02
b.: po lewej od edytora jest niebieski link 'kliknij po więcej przykładów'
18 sie 16:03
Karolinka: Dzieki juz rozumiem
18 sie 16:03
Janek191:
W liczniku jest wartość bezwzględna , czy nie ?
18 sie 16:06
Janek191:
W liczniku jest wartość bezwzględna , czy nie ?
18 sie 16:06
Karolinka: Nie
18 sie 16:10
Zbynek: założenie x ≠ 1/2
i potem 2 przypadki
1) 1 − 2x < 0
2) 1−2x > 0
18 sie 16:33
Zbynek: czyli
1) −(2x−1)
2) 2x −1
przy rozwiązywaniu należy zastosować podstawowe wzory skróconego mnożenia (a−b)2 = a2 − 2ab +
b2
18 sie 16:39
Karolinka: No dobra ale co dalej mam zrobic
18 sie 16:52
Karolinka: | | 1 | | 1 | |
No i mam x< |
| lub x> |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 sie 16:55