Rozwiąż równanie - kto spróbuje pomóc ?
Zbynek: x2/3 + 8 = 9x1/3
18 sie 15:37
razor: x1/3 = t
18 sie 15:38
Zbynek: dzieki
18 sie 15:46
Kacper: a może tak

x≥0
x
2/3−9x
1/3+8=0
| | 9 | | 7 | | 9 | | 7 | |
(x1/3− |
| − |
| )(x1/3− |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
1/3−8)(x
1/3−1)=0
x
1/3=8 lub x
1/3=1
x=512 lub x=1
18 sie 15:47
ICSP: x ∊ R
18 sie 15:51
Eta:
(x1/3)2−9x1/3+8=0
(x1/3−1)(x1/3−8)=0
x=1 v x= 83=512
19 sie 01:17
Gustlik: x1/3=t i t2−9t+8=0, dalej deltą, najszybciej.
19 sie 01:22
Eta:
19 sie 01:24
Eta:
Δ=49 ,
√Δ=7
| | 9+7 | | 9−7 | |
x1/3= |
| =8 v x1/3= |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
x= 8
3 −512 v x=1
19 sie 01:26
Kacper: ICSP wg mnie mnie x∉R
19 sie 09:42
Kacper: Kiedyś o tym pisałem i dawałem do rozwiązania nierówność potęgową
19 sie 09:51