obrazy
zadanie:
Znajdz jadro i obraz przeksztalcenia F: R2[x]→R2[x], ktore jest zadane macierza
1 0 1
0 2 2
1 0 1
zapisana w bazie skladajacej sie z wektorow 1+x, x+x2, 1+2x2.
x+z=0
2y+2z=0
x+z=0
czyli x=y=−z, z−dowolne
Ker(F)=lin{(−z, −z, z)}=lin{(−1, −1, 1)}
Im(F)=lin{(1, 0, 1), (0, 2, 0), (1, 2, 1)}=lin{(1, 0, 1), (0, 2, 0)}
moglbym prosic o sprawdzenie?
18 sie 15:28
b.: w zasdzie dobrze, chociaż można by się zastanawiać, po co były podane wektory z bazy, zapewne
po to, żeby pójść trochę dalej, np.
Ker F =lin{(−1, −1, 1)} = lin{ −(1+x) − (x+x2) + (1+2x2) } = lin{ −2x + x2}
i podobnie dla Im F.
18 sie 15:56
zadanie: tez sie zastanawialem dlaczego ta baza jest podana
a jakbym chcial napisac wzor tego przeksztalcenia F zadanego ta macierza w tej podanej bazie to
w jaki sposob to zrobic?
18 sie 16:00
b.: F( a(1+x2) + b(x+x2) + c(1+2x2) ) =
= ((1,0,1) o (a,b,c) ) * (1+x) + ((0,2,2) o (a,b,c) ) * (x+x2) +
+ ((1,0,1) o (a,b,c) ) * (1+2x2).
,,o'' oznacza powyżej iloczyn skalarny
Jak widać, lepiej tego nie robić, szczególnie jak baza jest niewygodna −− zapis macierzowy jest
lepszy.
18 sie 16:08
zadanie: dziekuje
18 sie 16:24