liczby
5-latek: Zadanie 2.19.
Dal jakich liczb rzeczywistych a i b zachodzi rownosc :
a) (a+b)2=a2+b2
b) (a−b)2=(b−a)2
c) (a−b)3=(b−a)3
d) (a−b)2=a2+b2
e)(a−b)2=0
f)a2+b2=0
18 sie 13:55
Kacper:
a)
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
czyli 2ab musi "zniknąć"
2ab=0 ⇔a=0 lub b=0
18 sie 13:57
jakubs: a) a i b =0
b) dla wszystkich

c) a=b
itd. wzory skróconego mnożenia trzeba wykorzystać
18 sie 13:59
Kacper: b)
(a−b)2=a2−2ab+b2
(b−a)2=b2−2ab+a2
zatem
(a−b)2=(b−a)2 dla a,b∊R
18 sie 13:59
Kacper: jakubs podpunkt a) masz źle
18 sie 13:59
Kacper: f)
a2+b2=0 ⇔ a=0 i b=0
18 sie 14:00
Kacper: e)
(a−b)2=0 ⇔a−b=0 ⇔a=b
18 sie 14:00
jakubs: d) a i b =0
e) a=b
f) a i b =0
18 sie 14:00
Kacper: d)
to samo co a)
18 sie 14:00
jakubs: Racja
Kacper zapędziłem się, przecież wystarczy aby jedna liczba była 0, więc mam trochę
błędów

Lepiej wezmę się za te pochodne ...
18 sie 14:01
5-latek: czesc
Kacper
Za tamto zadanie z rana podziekowalem
Wiec d bedzie tak samo a pozostale mozesz tez ewentualnie wytlumaczyc ?
Nowa klawiatura mi siada wiec bede musial jechac ja wymienic
18 sie 14:02
Kacper: Wszystkie już zrobione
jakubs po prostu trzeba się zastanawiać i będzie ok, przecież na pewno to wiedziałeś
18 sie 14:03
5-latek: Dzieki bardzo Panowie

Jak wroce to wstawie kolejne zadanie
18 sie 14:04
5-latek: Po prostu. Za szybko piszsecie w stosunku do mojego refleksu
18 sie 14:06