Matematyka-studia
Paulina:
Jak pokazać oczywistość
√x2=|x| ?
18 sie 13:12
Kacper: x≥0 i x<0, a potem skorzystać z definicji |x|
18 sie 13:31
Paulina:
Ok.
18 sie 13:32
5-latek: Rownosc √x2=|x|=x gdy x≥0 oznacza ze wyrazenia √x2 i x sa tozsamosciowo rowne w
zbiorze licz nieujemnych .
Ale w zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych wyrazenia te nie sa tozsamosciowo rowne bo
√x2=|x|={x gdy x>=0
{ −x gdy x<0
i mamy √x2=−x gdy x<0
18 sie 13:48
b.: hmm 5−latku, a jaki to ma związek z pytaniem?
18 sie 15:51
Mila:
√x2=|x|⇔|x|2=x2
18 sie 17:53
lwg: A prof. dr. hab. W. Rz. nie korzystał z definicji wartości bezwzglednej bezpośrednio.
Pozdrawiam Pana Profesora.
18 sie 17:59
Paulina:
?
19 sie 18:45