Geometria
Blue: Boki AC i AB trójkąta ABC mają długości odpowiednio b i c. Dwusieczna kąta A przecina bok BC w
punkcie D takim, że |AD| = |BD|. Oblicz długość boku BC.
18 sie 11:24
Kacper:

no to masz rysunek

Teraz próbuj sama

na początek powypisuj wszystkie brakujące kąty i obserwuj
18 sie 11:41
Blue: no właśnie rysunek zrobiłam i pozostałe kąty to 2α, 180 −2α i 180 − 3α, ale nie wiem, co dalej
....:c
18 sie 11:44
Blue: a bo te trójkąty są podobne...
18 sie 11:59
dyzio: ∠ADB = 180 − 2α
|AD| = |DB| = x
Tw. sinusów
xsinα = 2csinα / sinα
x = 2c
Nie wiem czy dobrze, ale do takich wniosków doszedłem
18 sie 12:42
Kacper:
dyzio skąd masz taką linijkę?
xsinα = 2csinα / sinα
18 sie 12:52
dyzio: ma być xsinα = csin2α ?
18 sie 12:55
Kacper: ja to widzę tak:
xsin2α=csinα

Ale może potrzebuje okularów
18 sie 12:56
dyzio: a sorki rzeczywiście

A co dalej byś z tym zrobił ?
18 sie 12:59
bezendu:
Taka jest odpowiedź ?
BC=√b(b+c)
18 sie 13:07
Blue: tak taka

Ja już znalazłam inne rozwiązanie (znowu wykorzystujące tw o dwusiecznej) i
podobieństwo trójkątów.
Muszę zapamiętać wreszcie to tw. o dwusiecznej
18 sie 13:20
Paulina:
Skoro w treści jest informacja o dwusiecznej to chyba narzuca się, że trzeba skorzystać z tego
twierdzenia.....
18 sie 13:24