porownanie liczb
5-latek: Niby proste a sprawiaja trudnosc
Krora z liczb x czy y jest wieksza
a) x=2√5 y=3√2
b) x=1020 y= 9010
c) x=√2 y= 3√3
d) x=√2 y= p(10){10}
Co samemu
np dla a) (2√5)2>(3√2)2 to 20>18 czyli x>y OK?
wiecej nie wiem
18 sie 08:20
5-latek: Jeszce co bym zrobil
x=1020= (102)10 =10010 czyli x>y dla b)
18 sie 08:25
5-latek: Jednak dla c i d prosilbym o jakas rozpiske
18 sie 08:27
Kacper: Najpierw trzeba się rozeznać, w którą stronę chcesz dowodzić

c)
Jak ci się wydaje większa x czy y?
18 sie 08:49
Kacper: √2<
3√3 |
3
2
√2<3 |
2
8<9
Można od razu podnosić do potęgi 6
18 sie 08:58
Bogdan:
x = √2 = 23/6 = 6√8 i y = 3√3 = 31/3 = 32/6 = 6√9
18 sie 10:07
5-latek: Dzieki Panowie

Nie bylo mnie dluzszy czas wiec d)
x=p10{32} i y=p10{10} to x>y
18 sie 10:59
5-latek: Jeszce jedno; mam rozumiec ze a i b jest ok?
18 sie 11:43