wytłumaczcie mi jak to się robi
natalia5299: wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa jeśli na jego koncach ramieniach lezy
punkt
a) 2,5
b)−4,3
c)−12,5
Wyznacz sinα i cosα mając dane
tgα =−2
thα √3 i α∊(0−180stopni)
wiem ze mozna wykorzystac jedynkę trygonometryczna ale nie wiem jak sie za to zabrac
17 sie 20:59
5-latek:

r=
√x2+y2 policz r dla x=2 i y=5
| | y | | x | |
teraz np sin alfa = |
| wstaw dane i policz cos alfa = |
| a dla tg alfa i ctg alfa |
| | r | | r | |
poszukaj w ksiazce jakie sa wzory Chocia to bedziesz widziala z definicji
Pozostale punkty b i c tak samo
17 sie 21:10
natalia5299: czyli
r=√22+52=√4+25
r=√29
sin y/r
5/√29
cos x/r
2/√29
tg
y/r
5/√29
ctg
x/y
2/5
Dobrze ?
23 sie 18:42
Janek191: Powinno być :
r =
√29
| | y | | 5 | | 5√29 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √29 | | 29 | |
| | x | | 2 | | 2√29 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √29 | | 29 | |
23 sie 18:51
natalia5299: zapomniałam o pomnożeniu przez pierwiastek .Dzięki
23 sie 18:54
Janek191:
A gdzie literka α i znaki = ?
23 sie 18:56