matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
MMm:
Mam taką całkę:
2x+1
(x
2
+1)(x
2
+1)
Męczę się już z nią 2 godziny i nie mogę zrobić. Proszę o pomoc.
17 sie 20:21
Mila:
2x
1
∫
dx+∫
dx=
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
2
pierwsza podstawienie x
2
+1=t Drugą rozbijasz:
x
2
+1−x
2
1
x
∫
dx= ∫
dx−∫x*
dx pierwsza wzór, druga
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
(x
2
+1)
2
przez części Pisz jesli sobie nie poradzisz.
17 sie 21:54