matematykaszkolna.pl
zadania dowodowe Paweł: Cześć Mam takie pytanie, otóż przygotowuje sie do matury z matematyki tzn, juz jestem przygotowany tylko zostały mi zadania typu wykaż że, udowodnij itp. i mam do was pytanie jak to ogarnąc od czego zawsze zaczynać.
17 sie 19:08
kyrtap: Najlepiej zacznij od wypisania Tezy czyli jakie informacje masz w zadaniu wiadome, podane oraz wypisz dowód czyli co musisz wykazać emotka
17 sie 19:11
kyrtap: A poprawiasz maturę podstawową?
17 sie 19:11
Paweł: Nie ja dopiero w 2015 mam mature emotka
17 sie 19:12
kyrtap: nie wiem za bardzo jakie dowody macie teraz ale jak pisałem starą maturę było to dowody głównie algebraiczne i geometryczne emotka
17 sie 19:13
bezendu: To na pewno nie jesteś jeszcze w pełni przygotowany a tylko Ci się wydaję, że jesteś. emotka
17 sie 19:14
Paweł: Teraz sa takie same.
17 sie 19:14
kyrtap: algebraiczne to głównie z liczbami m.in: sprawdzenie podzielności liczby, udowodnić że wyrażenie jest większe od zera, dowód z wielomianem , wielomian z parametrem , natomiast geometryczne to głównie stosowanie podobieństw figur lub przystawanie ich oraz kąty figur.
17 sie 19:16
kyrtap: przygotowanie Paweł to 50 % do osiągnięcia sukcesu na napisanie matury wpływa również wiele innych czynników emotka, czołem bezendu
17 sie 19:17
bezendu: Cześć Patryk emotka
17 sie 19:18
Paweł: bezendu no może ale dziś zrobiłem mature z tego roku około 80% wyszło a to dla mnie jest satysfakcjonujacy wynik tym bardziej iż rok temu nie wiedziałem do czego służa wzory skróconego mnożenia
17 sie 19:18
kyrtap: proponuję albo pytać forumowiczów na tej stronce o metody rozwiązania zadań dowodowych lub szukać filmików na różnych stronach, często pomagają aby zrozumieć sedno zadania
17 sie 19:19
Paweł: dzieki bede sie stosował do waszych rad 5!
17 sie 19:22
kyrtap: Paweł jeżeli uzyskałeś taki wynik to bardzo ładnie jeżeli chodzi o ilość czasu, który pozostał do matury.
17 sie 19:22
Kris: Jezeli chodzi o zadania typu "wykaz ze" to uwazam ze w Kiełbasie jest ich wystarczajaco, zawsze mozesz kupic sobie ksiazke "Udowodnij, że....". A fizyke piszesz czy nie ?
18 sie 01:00