geometria analityczna
dawek: Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(−2,−3), zawarte są w prostych o równaniach x−2=0 i
2x+3y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
17 sie 19:07
pigor: ...np. tak :
wierzchołek A=(−2,−3) nie leży na
h1: x−2=0 , ani na
h2: 2x+3y−1=0,
więc
1) równanie boku AB⊥ h
1 ⇒ 0(x+2)−1(y+3)=0 ⇔ AB:
y+3=0, zatem
wierzchołek B=(x,y), to punkt przecięcia się AB z
h2, czyli rozwiązanie
układu równań:
y= −3 i 2x=1−3y ⇒ 2x=1+9=10 ⇒
B=(5,−3),
analogicznie
2| równanie boku AC⊥ h
2 ⇒ 3(x+2)−2(y+3)=0 ⇔ AC:
3x−2y=0, zatem
wierzchołek C=(x,y), to punkt przecięcia się AC z
h1, czyli rozwiązanie
układu równań:
x=2 i 2y=3x ⇒ 2y=3*2=6 ⇒
C=(2,6) ...i to tyle
17 sie 20:01
Eta:
No i masz
pigor "podziękowanie" ........ że
17 sie 20:16
pigor: ...no widziałem, ach, niestety ..., są i tacy
17 sie 20:37
5-latek: Czesc
pigor 
Pozdrawiam
Chyba bedziesz musial przedstawiac kilka sposobow rozwiazan

Pozdrowienia dla
Ety
17 sie 20:43