dowodzenie
helka: udowodnij że jeśli xy=2 to (x+1)(y+2)≥8
17 sie 14:12
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
17 sie 14:42
razor: Nierówność będzie prawdziwa tylko dla x,y > 0
17 sie 14:44
Janek191:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x y = 2 ⇒ y = |
| ⇒ ( x + 1)*( y + 2) = ( x + 1)*( |
| + 2) = 4 + 2 x + |
| = |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | |
= 4 + 2*( x + |
| ) ≥ 4 + 2*2 = 8 |
| | x | |
ckd , bo
x y = 2 ⇒ ( x > 0 i y > 0 ) lub ( x < 0 i y < 0)
Niech x > 0 i y > 0 oraz
| | 1 | |
f' (x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1 |
| | x2 | |
f'' (1) > 0 − f osiąga minimum lokalne y
min= f( 1) = 2
| | 1 | |
czyli dla x > 0 jest f(x) = x + |
| ≥ 2 |
| | x | |
Analogicznie jest dla x < 0 i y < 0.
17 sie 14:50
Janek191:
Jednak dla x < 0 i y < 0 nierówność nie jest prawdziwa

np. x = − 4 i y = − 0,5
17 sie 14:53
lunatyk: dla x,y>0
x+1≥2
√x
y+2≥2
√2y
mnożymy stronami
(x+1)(y+2)≥2
√x*2
√2y=4
√2xy=4*
√2*2=8

Aby nie męczyć się pochodną
17 sie 15:23
Eta:
Można też tak;
przekształcamy nierówność równoważnie
(2+y)(2+y)−8y≥0
y
2−4y+4≥0
(y−2)
2≥0 −−−− zawsze zachodzi
zatem zachodzi nierówność (x+1)(y+2)≥8 dla x,y>0 i xy=2
17 sie 16:33