macierz
zadanie: Dane jest przeksztalcenie F: R
3[x]→M
2x2 okreslone wzorem
| | | |
F(ax3+bx2+cx+d)=a*A3+b*A2+c*A+d*I2x2, gdzie A= | . |
| | |
Znajdz macierz przeksztalcenia F w standardowych bazach W R
3[x] i M
2x2.
| | | | | | | | | |
a*A3+b*A2+c*A+d*I2x2=a | +b | +c | +d | = |
| | | | | |
| | | −2a−b+d 3a+2b+c | | | −3a−2b−c 4a+3b+2c+d | |
| |
= | |
| | |
czyli:
| | | −2a−b+d 3a+2b+c | | | −3a−2b−c 4a+3b+2c+d | |
| |
F(ax3+bx2+cx+d)= | |
| | |
baza R
3[x]: {x
3, x
2, x, 1}
I teraz jak napisac te macierz? Jaka baze podstawiac? (nie chce korzystac z zadnych wzorow
tylko bezposrednio wyliczyc).
17 sie 13:34
zadanie: ?
17 sie 15:02
zadanie: moge prosic o pomoc?
18 sie 01:14
zadanie: ?
18 sie 12:00
zadanie: ?
18 sie 15:28
zadanie: moglbym poprosic o pomoc?
18 sie 16:01
b.: obliczasz F na kolejnych wielomianach z bazy, wynik będzie macierzą 2x2, więc możesz zapisać
jego współrzędne w bazie M2x2 −− dostaniesz w ten sposób kolejne wektory kolumnowe
−−kolumny szukanej macierzy
np. ostatni* wektor kolumnowy (ostatnia kolumna szukanej macierzy) to będzie
F(1) = (1, 0, 0, 1)T
*ostatni jeśli bazą jest (x3, x2, x,1), a jeśli (1, x, x2, x3), to pierwszy
18 sie 16:02
zadanie: troche sie pogubilem
no bo wzor tego przeksztalcenia po obliczeniach wyszedl mi taki:
| | | −2a−b+d 3a+2b+c | | | −3a−2b−c 4a+3b+2c+d | |
| |
F(ax3+bx2+cx+d)= | |
| | |
nie potrzebnie to liczylem?
macierz tego przeksztalcenia F bedzie rozmiaru 4x4.
moglbym prosic o szczegolowe rozpisanie np. tego F(1)=...
(czy liczac to F(1) to ta 1 wstawiam tez do wzoru ax
3+bx
2+cx+d? co dzieje sie z tym wzorem?)
18 sie 16:31
zadanie: ?
18 sie 19:52
zadanie: moglbym poprosic kogos o wyjasnienie ?
18 sie 21:08