liczby GD PLu.
5-latek: | | √3−1 | | 9−5√3 | |
Wykaz ze : |
| =p3{ |
| |
| | √3+1 | | 9+5√3 | |
Wobec tego ze prawa strona nie chce sie ladnie zapisac jest to pierwiastek stopnia 3 z tego
wyrazenia ,
I tez prosba . jesli mozna to bez wolframa bo to jest zadanie z lat 90−tych i jescze tego
programu nie bylo
17 sie 09:29
zombi: Usuniemy niewymierności z lewej i prawej strony
| | √3−1 | | (√3−1)2 | | 3−2√3+1 | |
L = |
| = |
| = |
| = 2−√3 |
| | √3+1 | | 2 | | 2 | |
| | 9−5√3 | | (9−5√3)2 | | 156−90√3 | |
P = 3√ |
| = 3√ |
| = 3√ |
| = 3√26−15√3 |
| | 9+5√3 | | 81−75 | | 6 | |
Wobec tego nasze równanie przyjmuje postać
2−
√3 =
3√26−15√3, a jest ono równoważne równaniu
(2−
√3)
3 = 26−15
√3
Zatem L = (2−
√3)
3 = 8 − 12
√3 + 18 − 3
√3 = 26 − 15
√3 = P
17 sie 09:52
5-latek: Dziekuje

Jak co bedzie niejasne dla mnie to napisze
17 sie 10:07
Bogdan:
Dzień dobry

Można tak zapisać równość (a nie równanie):
| √3 − 1 | |
| = 3√(9 − 5√3) / (9 + 5√3) |
| √3 + 1 | |
17 sie 10:14
5-latek: Czesc
Bogdan 
Faktycznie ze mozna tak zapisac
17 sie 10:27
5-latek: Ja rozumiem ze usunales niewymiernosc z wyrazenia podpierwiastkowego .
Jezeli jednak chcialbym to wyrazenie z prawej strony rozpisac tak i z tego usunac niewymiernosc
z mianownika to
(
3√9−5√3) / (
3√9+5√ 3) * (
3√(9+5√3)2) / (
3√(9+5√3)2=
= w liczniku dostane
3√(9−5√3)(9+5√3)2
=
3√(9−5√3)(9+5√3)(9+5√3=
3√6(9+5√3)
Natomiast w mianowniku dostane 9+5
√3
Teraz nadal muszse usuwac niewymiernosc z mianownika
Wobec tego w liczniku dostane
3√6(9+5√3*(9−5
√3) a w mianowniku 6 a tu juz sie poddam
Jeszce tylko pytanie. czy do tego momentu jest dobrze?
Troche chaotycznie bo nie moge to ladnie w ulamkach rozpisac ale idzie sie domyslec o co chodzi
17 sie 14:33
5-latek: Chcialbym to doprowadzic do konca jesli sie da
W liczniku po wymnozeniu dostane
9*3√6(9+5√3)−5*√3*3√6(9+√3) po sprowadzenie pierwiastkow do wspolnego stopnia
dostane
9*6√(6(9+5√3)2−5*6√33*(6(9+5√3)2 i jakis pomysl co dalej
17 sie 17:11
Mila:
14:33 dobrze, jeśli chcesz kontynuować to:
dalej tak:
| (9−5√3)*3√6*(9+5√3) | |
| = włączam pod pierwiastek (9−5√3) |
| 6 | |
| | 3√(9−5√3)2*6*(81−75) | |
= |
| = |
| | 6 | |
| | 3√63*(26−15√3) | |
= |
| dalej sam. |
| | 6 | |
Sposób
zombi polecam.
17 sie 19:20
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam.
Serdecznie dziekuje .
Teraz widze ze prostszy jego sposob ale chcialem sprobowac po swojemu
moze to sprobuje dokonczyc
(
3√63*
3√26−15√3) / 6= (6*
3√26−15√3) /6 =
3√26−15√3
17 sie 19:45
5-latek: Jeszcze mam takie pytanie Milu
Gdziesz kiedys czytalem ze wlasnie pierwiastki stopnia 3 np takie jak tutaj (ten koncowy )
zawsze mozna przedstawic w postaci A√2+B√3
Moze wiesz cos na ten temat A moze sobie to odpuscic bo z tego co widze to jest malo takich
przykladow w liceum do przeksztalcenia ?
17 sie 19:53
5-latek: Powiem CI tez ze niezly hardkor wyszsedl z tego
17 sie 19:55
Mila:
L=2−√3
W takim razie równość obu stron może zachodzić tylko w przypadku, gdy
26−15√3=(2−√3)3
sprawdzaj.
17 sie 20:12
5-latek: Po pierwsze kolego to ja mam prawie 2 ray starsze corki od Ciebie .wiec troche inaczej
Po drugie . Od takich wpisow jest inne forum (jakos na a) slyszalem w riadiu Tam mozna
bezkarnie obrazac kazdego .
Pewnie nie zwyzywal tylko dal linki do poczytania
17 sie 20:24
5-latek: I jeszce jedno . Nie posdzszywaj sie pod pigora
17 sie 20:25
Mila:

?
Skończyłeś zadanie?
17 sie 20:31
5-latek: tak tak
Milu
Skonczylem przedtem ,
17 sie 20:34
5-latek: Milu
Powiem szczerze . Zrobilem jeden przyklad z wciaganiem liczby pod pierwiastek i po prostu nie
zalapalem ze mozna tak to zrobic tutaj tylko pchalem sie w pierwiastki stopnia 6 .
18 sie 11:54