całkowanie numeryczne
matroz: Witam!
Piszę sobie program w VBA do całkowania numerycznego metodą trapezów. Potrafię bez problemu
obliczyć pola każdego z trapezów, lecz nie potrafię tego wewnętrznie zsumować. Przytaczam kod,
który jest wadliwy (końcówka):
Function F(x)
F = x 2
End Function
Sub całka()
Dim x As Single 'liczba podziałów
Dim h As Single 'wysokość trapezu
Dim a As Single 'dolna granica całkowania
Dim b As Single 'górna granica całkowania
x = InputBox("liczba podziałów")
a = InputBox("dolna granica całkowania")
b = InputBox("górna granica całkowania")
h = (b − a) / x
ReDim pola(x − 1) As Single
For i = 0 To x − 1
pola(i) = h * (0.5 * F(a + i * h) + 0.5 * F(a + (i + 1) * h))
Next i
For i = 0 To x − 1
pole = 0 + pola(i)
Next i
Cells(1, 1) = pole
End Sub
Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć?
Ewentualnie abstrachując od tego, może powiecie mi jak zrobić program który zsumuje n kolejnych
liczb naturalnych? wtedy sobie już poradzę.
Pozdrawiam!
17 sie 01:43
matroz: mała uwaga, źle mi się skopiowało − funkcja to:
F = x
2
to i tak tu bez znaczenia
17 sie 01:44