.
asdf: dlaczego f(f−1(x)) = x?
przyklad:
y = ex
lny = x
lnx = y
f(x) = ex ⇔ f−1(x) = ln(x)
f(f−1(x)) = elnx = elogex = x
to jest przyklad, ale jak udowodnic to dla kazdej funkcji roznowartosciowych?
16 sie 22:03
16 sie 22:20
16 sie 22:42
asdf: Dziekuje Ci za odpowiedz

!, mimo wszystko jest tutaj tylko powiedziane "jest symetryczne
wzgledem y = x", bez zadnego dowodu (w obu przypadkach):
link 1:
"Let x is an arbitrary point from B. As the function f is bijective, it follows that there is a
unique point y in A such that f(y)=x. Therefore f(f−1(x))=f(y)=x."
link 2:
"Wykres funkcji podstawowej i funkcji do niej odwrotnej są do siebie symetryczne względem
prostej o równaniu y=x"
:(
16 sie 22:56
WueR:
Przeciez to z pierwszego linku to dowod tego, ze dla f:A→B mamy: f(f−1(x)) = x.
16 sie 23:10
Trivial:
Skoro f, f−1 są bijekcjami to:
f(f−1(y)) = f(x) takie że y = f(x) (definicja funkcji odwrotnej)
Podstawiając f(x) = y mamy:
f(f−1(y)) = y.
17 sie 10:47
Trivial:
Można też tak:
f : A → B f−1 : B → A
Z definicji funkcji odwrotnej złożenie f−1∘f = idA. Rozważając problem dualny za darmo
mamy:
f−1 : B → A f : A → B
f∘f−1 = idB
17 sie 10:55
asdf: dzieki!

pierwsze rozwiazanie zrozumialem, drugie troche sie 'wacham'
17 sie 12:41