LIczby
5-latek: Podana liczba jest liczba calkowita Znajdz te liczbe
√|40√2−57| − √40√2+57
Drugie wyrazenie mam obliczone i wynosi ono 5+4√2
A co zrobic z 1 wyrazeniem ? tam jest wartosc bezwzgledna pod pierwiastkiem
16 sie 18:55
Kacper: przecież to nie robi różnicy

Autor dał to na zmyłkę
√|40√2−57|=
√|(5−4√2)2|=4
√2−5
16 sie 18:59
Janek191:
I 40 √2 − 57 I = − ( 40√2 − 57) = 57 − 40√2 = ( 5 − 4√2)2
16 sie 19:00
Kacper: Chodzi tylko o to, aby wyrażenie nie było ujemne pod pierwiastkiem
16 sie 19:00
5-latek: A to świnia z niego

Czyli odp=−10
16 sie 19:02
Mila:
|5−4√2|
teraz badasz co jest większe, 5 czy 4√2
52=25, (4√2)2=16*2=32
5<4√2
|5−4√2|=4√2−5
16 sie 19:03
Janek191:
Odp. 10
16 sie 19:03
Kacper: Mądry człowiek po prostu i osoby, które uczą się z tego nie nudzą się
16 sie 19:04
Kacper: Odp −10
16 sie 19:05
Janek191:
Pomyłka , bo tam było " − " , a ja dodałem
16 sie 19:07
5-latek: Nic nie szkodzi
Janek
17 sie 08:39