Oblicz całkę
Exploit: Oblicz całkę:
licze:
=
Ax+Bx2+
Cx−1
A=−1 B=−1 C=1
teraz nie wiem jakiej metody uzyc bo mam
∞ i 1
| | | |
lim b−>∞ ∫ | −1(x−1(x2+1(x−1 |
| | |
16 sie 15:44
16 sie 15:45
Paulina:
Po pierwsze rozkład na ułamki proste źle
| 1 | | a | | b | | c | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
1=ax(x+1)+b(x+1)+cx
2=(a+c)x
2+(a+b)x+b
a+c=0
a+b=0
b=1
a=−1 b=1 c=1
| | dx | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| =−∫ |
| +∫ |
| +∫ |
| = |
| | x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
Funkcja pierwotna teraz
| | 1 | | x+1 | | 1 | |
f(x)=−Inx− |
| +In(x+1)=In |
| − |
| |
| | x | | x | | x | |
f(1)=In2−1
| | x+1 | | 1 | |
f(+∞)=limx→+∞(In |
| − |
| )=0 |
| | x | | x | |
| | | dx | |
∫ |
| =f(∞)−f(1)=1−In2 |
| | x2(x+1) | |
16 sie 16:08
Exploit: dzieki

tyle tylko ze na początku mamy
1x2(x−1) minus w mianowniku
16 sie 16:18
Paulina:
To przepraszam, źle spojrzałam... Ale teraz chyba sobie analogicznie poradzisz ?
16 sie 16:22
J: @Paulina... gratuluję rozkładu na ułamki.
16 sie 16:33
Paulina:
Coś nie tak ?
16 sie 16:38
J: Przepraszam....OK....
16 sie 16:39
Paulina:
No właśnie.....
16 sie 16:40
Exploit: | | B | | Bx+C | |
Jeszcze 1 pytanie, dlaczego w rozkładnie na ułamki mamy |
| a nie |
| |
| | x2 | | x2 | |
17 sie 12:38
Exploit: | | 1 | |
Rowniez rozchodzi mi sie o to jak liczyc calke od 1 do ∞ z |
| wychodzi nam log|X−1| aiec |
| | x−1 | |
stostosujac metode z limesem mamy tak limes przy b−>
∞ log|b|−log|1−1| no i jak to dalej
zliczyc
17 sie 18:18
Exploit: Pomocy
19 sie 19:01