Obliczanie krzywizny horyzontu.
ArthurNeo:

Znając długość boku a i wartości kątów α i β oblicz długość boku b.
Potrzebuję tego wzoru do obliczania krzywizny horyzontu w grze komputerowej.
α =
12*
√(1+hR)2−1
h − wysokość nad ziemią
R − promień ziemi
Teren w grze generuję na podstawie odległości a = 256000m. Jeżeli b = a to krzywizna jest zbyt
duża i nierealna (wiadomo czemu). Aby krzywizna była realna to wyliczam na podstawie
powyższego wzoru kąt α, który w rzeczywistości musi być mniejszy niż jest wyliczany z b = a.
Aby krzywizna była odpowiednia muszę znać długość boku b. Na jej podstawie będę mógł obliczyć
odpowiednią odległość każdego generowanego "kawałka" terenu.
Proszę o pomoc.