prosze o pomoc w zadaniu
njbn: wykaż ,że jeżeli γ=α+β to sin2γ=cos2α+cos2β−2cosαcosβcosγ
16 sie 14:35
Kacper: własne pomysły?
16 sie 14:39
njbn: sin
2(α+β)=sin
2αcos
2β+cos
2αsin
2β


16 sie 14:47
Kacper: Nie.
[sin(α+β)]2=
16 sie 14:50
njbn: sin
2(α+β)=sin
2αcos
2β+2sinαcosβsinβcosα+cos
2αsin
2β

i co dalej ?
16 sie 14:54
njbn: ?
16 sie 15:02
Kacper: teraz zobacz czy środek tzn. 2cosαcosβcos(α+β) to to samo co 2sinαcosβsinβcosα
kombinuj

ja lecę i będę później, może ktoś inny ci pomoże.
16 sie 15:12
Godzio:
2sinα * sinβ = ... (suma / różnica sinusów / cosinusów) szukaj wzorku, po tym przejściu
powinieneś dostać najpewniej wynik
16 sie 15:13
Godzio:
cos(α − β) = ...
cos(α + β) = ...
Odejmij od siebie i mamy:
cos(α − β) − cos(α + β) = 2sinαsinβ
16 sie 15:14
Godzio:
Dobra rozpisze już bo muszę uciekać

Dodatkowo sin
2β = 1 − cos
2β (podobnie dla α), wstaw to i znów Ci się coś skróci
sin
2(α + β) = sin
2αcos
2β + 2sinαsinβcosαcosβ + cos
2αsin
2β =
= (1 − cos
2α)cos
2β + cos(α − β)cosαcosβ − cosγcosαcosβ + cos
2α(1 − cos
2β) =
= cos
2β + cos
2α − cosγcosαcosβ − 2cos
2αcos
2β + cos(α − β)cosαcosβ =
= cos
2β + cos
2α − cosγcosαcosβ − cosαcosβ(2cosαcosβ − cos(α − β) )
2cosαcosβ = cos(α + β) + cos(α − β) czyli otrzymamy to co chcemy (α + β = γ)
= cos
2β + cos
2α − 2cosγcosαcosβ
16 sie 15:20
Kacper: Dostałem oczopląsu
16 sie 15:21
njbn: dzięki
16 sie 15:22
njbn:
16 sie 15:23