| 2 | ||
Ktora z liczb a=(16*0,253n−2):(−0.5*0,253n−4) czy b=81*( | )12−4n | |
| 3 |
| 2 | ||
*3*(− | )4n−7 gdzie n nalezy do liczb nnaturalnych i o ile ? | |
| 3 |
To do dzieła
| 24*(14)3n−2 | ||
a= | = | |
| −12*(14)3n−4 |
| 24*(14)3n*(14)−2 | |
= | |
| −12*(14)3n*(14)−4 |
ja wiem ze tutaj nalezy skorzystac z wlasnoscii dzialan na potegach .
ja ten pierwwszy skladni liczby a czyli 16*0,253n−2 przeksztalcilem tak
| 1 | 1 | 1 | ||||
16*( | 3)n* | −2= ( | )n*16*16 ale juz dalej nie liczylem | |||
| 4 | 4 | 64 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
34*( | )12*( | )−4n*31*(− | )4n*(− | )−7= | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 3 | 2 | −3 | |||||
35*( | )12*( | )4n*(− | )4n*( | )7 = dalej nie wiem jak | ||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |
Tak samo źle z "7" i ten ułamek coś się odwrócił
Jak policzysz to co pisałem wyżej to pójdzie
To łatwiejszy przykład:
(−6)5=..
dobra idę, bo jestem spóźniony już
| 3 | −2 | |||
( | * | )4n=1 | ||
| 2 | 3 |
| 2 | 2 | 2 | ||||
Cześć Małolat .... i dalej...( | )12 = ( | )7*( | )5 oraz | |||
| 3 | 3 | 3 |
| −3 | 2 | |||
.....nie dopisałem...( | )7 = −1*( | )−7 | ||
| 2 | 3 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
...potem: ( | )7*( | )−7 = 1 i 35*( | )5 = (3* | )5 = 25 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | ||
W ostatniej linijce zeby pozbyc sie ujemnych wykladnikow zamienilem ( | −4n na | |
| 3 |
| 3 | ||
( | )4n | |
| 2 |
| −2 | 3 | |||
To samo zrobilem z | )−7 zamienilem na (− | )7. | ||
| 3 | 2 |
| 3 | 2 | |||
Teraz tak ( | )4n*(− | )4n=(−1)4n =1 bo 4n gdzie n nalezy do naturalnych | ||
| 2 | 3 |
| 2 | −3 | −2 | ||||
( | 12 *( | )7. Moze jednak nie nalezalo przeksztalcac ( | )−7na | |||
| 3 | 2 | 3 |
| −3 | ||
( | 7 | |
| 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
i wtedy dostane ( | )12*(− | )−7= (− | )5=− | 5 czyli dostane luczbe | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 25 | ||
ujemna − | ||
| 35 |
Tobie rowniez dziekuje
Nie widzialem Twoich wpisow bo pisalem do Mili
Zaraz to sobie najlepiej przepisze do zeszytu
Jednak okazuje sie ze to nie jest takie proste jak sie wydaje na poczatku
| 2 | 2 | |||
Masz końcówkę: −( | )5*35 = − ( | *3)5 = − 25 ... ![]() | ||
| 3 | 3 |
Twoja ostatnia linijka z 15:06
| 2 | 3 | 2 | 3 | |||||
35*( | )12*( | )4n*(− | )4n*(− | )7= | ||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |
| 2 | 2 | 3 | ||||
35*( | )5*( | )7*1*(− | )7= | |||
| 3 | 3 | 2 |
| 2 | ||
35*( | )5*1*(−1)=−25 | |
| 3 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
b=34*( | )12*( | )−4n*3*(− | )4n*(− | )−7= | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
=35*[( | )12*(− | )−7]*[( | )−4n*(− | )4n]= | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 2 | −3 | 3 | −2 | ||||||
=35*( | )5*[( | )7*( | )7]*[( | )4n*(( | )4n]= | |||||
| 3 | 3 | 2 | 2 | 3 |
| 35*25 | 2 | −3 | 3 | −2 | |||||
*( | * | )7]*[( | * | )4n]=25*(−1)7*(−1)4n= | |||||
| 35 | 3 | 2 | 2 | 3 |
Jest to przyklad z ksiazki zadania i testy z matematyki dla uczniow szkol srednich Gdowski
Plucinski klasa 1 i 2 .