f.kwadratowa
tyu:
| | 11 | |
W trójkącie ABC dane są: |AB|=2, |BC|=3 oraz cosinus kąta BAC jest równy |
| . Oblicz |
| | 16 | |
obwód trójkąta ABC oraz promień koła opisanego na tym trójkącie.
Z twierdzenia cosinusów obliczyłem, że obwód wynosi 9 (dobra odpowiedź).
AB = 2
BC=3
CA=4
Ale nie wiem jak obliczyć promień koła opisanego na tym trójkącie.
| | 3√15 | | 3√15 | |
z 1 tryg obliczyłem, że sinα= |
| V sinα= − |
| |
| | 16 | | 16 | |
Ale to jest zły wynik, bo ułamek wyszedł mi 16, a powinien 15.
Później chciałem skorzystać ze wzoru P
Δ= 0,5*b*c*sinα Tylko nie wiem, jaki jest powód
odrzucenia
| | 3√15 | |
sinα= − |
| , bo nie wiem do której ćwiartki należy α. |
| | 16 | |
| | 3√15 | |
Jeśli uwzględnię sinα= − |
| w ww. wzorze na pole, to pole wyjdzie ujemne. Czy to |
| | 16 | |
jest wystarczający powód.
16 sie 11:28
5-latek: masz boki policzne
| | a*b*c | |
R= |
| a pole P trojkata np ze wzoru Herona |
| | 4P | |
16 sie 11:33
tyu: racja. Dziękuję. zaraz to przeliczę. Może się udać
16 sie 11:37
5-latek: Poza tym jak nie wiesz do ktorej cwiasrtki nalezy alfa jesli sinus jest ujemny ?
No to wierszyk
W 1 cwiartce wszystkie sa dodatnie w 2 cwiartce tylko sinus , itd . I pytanie Jesli sinus
jest ujemny w 3 lub 4 cwiertce to moze byc taki kat w trojkacie jesli suma kątow w
trojkacie wynosi no wlasnie ile stopni ?
16 sie 11:39
tyu: później się tego domyśliłem przy kolejnym zadaniu, ale nie było sensu poprawiać, bo i tak ten
sinα jest źle wyliczony
16 sie 11:41
5-latek: Na zdrowie
16 sie 11:47
tyu: mam zły wynik.
a=2 b=3 c= 4
p=(2+3+4)/2=4,5
P=√4,5(4,5−2)(4,5−3)(4,5−4)
P=√4,5(2,5)(1,5)(0,5)
P=√8,4375 no i nie uzyskam tego √15
16 sie 11:56
Kacper: Ja policzę inaczej pole
| | 11 | |
Skoro cosα= |
| to policzymy sinusα |
| | 16 | |
| | 121 | | 256 | | 121 | | 135 | | √135 | |
sin2α=1−cos2α=1− |
| = |
| − |
| = |
| ⇒sinα= |
| |
| | 256 | | 256 | | 256 | | 256 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | √135 | | √135 | |
P= |
| ab*sinα= |
| *4*2* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 4 | |
| | 24 | | 24 | | 8 | | 8√15 | |
R= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | 3√15 | | √15 | | 15 | |
16 sie 12:03
Kacper: | | √84375 | | 75*√15 | | 3 | |
√8,4375=√8+437510000=√8437510000= |
| = |
| = |
| √15 |
| | 100 | | 100 | | 4 | |
Dostajemy to samo co ja, tylko rachunki jak dla mnie mozolniejsze
16 sie 12:07
tyu: Dziękuje Kacper. Czyli powinienem był liczyć, używając sinα
16 sie 12:11
5-latek: jesli policzysz za pomoca wzoru Herona to P=
√8,4375
| | 24*√8,4375 | |
Wiec R= {24}{4√8,4375= |
| |
| | 4*8,4375 | |
| | 8√15 | |
jesli teraz policzysz to kalkulatorem to bedzie to samo co |
| jesli nie wierzysz |
| | 15 | |
to sobie sprawdz
Mysle ze po prostu przerazil Cie ten pierwiastek no i ze nie wyjdzie ladna liczba
16 sie 13:23
tyu: już obliczyłem

Powinienem był liczyć ten sinα dalej i nie patrzeć, że mianownik mi na
początku nie pasował.
16 sie 13:37
Kacper: Tak z ciekawości to po co w wakacje się uczysz?
16 sie 13:49
5-latek: Dokladnie tak .
Znales odpowiedz i to zderminowalo twoje obliczenia
16 sie 13:51
tyu: @
Kacper Jeśli to było pytanie do mnie − uczę się matematyki, bo nie jestem tak biegły w
matematyce jak Ty.

Ćwiczenie czyni mistrza.
16 sie 13:58
5-latek: Z tym ze organizm musi byc wypoczety . To polowa sukcesu
jesli bedziesz go przemeczal to staniesz sie coraz bardziej nerwowy. Uwierz mi .
Kacper to mgr matematyki wiec bedzie od Ciebie wiecej umial ale tez wiesz kogo ewentualnie
podpytac

Ja tez go podpytuje i jak zauwazyles nie marudzi

Wiec teraz odpocznij . OK?
16 sie 14:08
tyu: no jutro sobie robię przerwę, więc będzie wypoczynek.
16 sie 14:13
5-latek: Ale to ma byc kilka dni wypoczynku
16 sie 14:15
Kacper: Ja nie marudzę, bo matematyka to coś pięknego
tyu robisz zadania działami, czy jakieś maturalne?
16 sie 14:18
tyu: póki co powtarzam f.kwadratową, potem geometrię, a potem sięgam po jakieś zbiory dedykowane pod
maturę.
Właśnie się zastanawiam nad tym, czy bardziej prawdopodobne jest, że uzyska się więcej punktów
z matury, gdy umie się nowy (dodany) materiał z rozszerzenia średnio, ale resztę umie się w
miarę dobrze. Czy lepiej umieć wszystko, ale średnio.
Może ktoś się pokusi o jakieś wyliczenia
16 sie 14:27
Kacper: Nie jest powiedziane ile zadań musi się pojawić z materiału "nowego" tzn granice, pochodne itd.
Najlepiej starać się opanować wszystko "jak najlepiej"
16 sie 14:40