całka podwójna
Namita: Liczę sobie taką całkę ∫∫(x+y)dx dy po obszarze ograniczonym krzywymi y=x orax y=x3 i wychodzi
mi wynik 0. Dobrze to liczę? Możliwy jest taki wynik w tym zadaniu?
16 sie 11:25
Kacper: A dlaczego nie?
16 sie 11:35
Namita: Bo całka to pole i jakoś dziwnie jak wychodzi 0.
Bo jak rozbiję to na 2 całki to z ∫−10( ∫xx3 (x+y)dy)dx wychodzi mi −1670 i to
mnie szczególnie zastanawia.
16 sie 11:39
Kacper: No to nie czyta się teorii
Namita 
To wcale nie jest pole
16 sie 11:40
Namita: Tylko pewnie jak jak w całce krzywoliniowej praca? A pole jest tylko w całce pojedynczej?
16 sie 11:44
Namita: Już sprawdziłam. Objętość. No to to ma sens
16 sie 11:52
Kacper: Nic z tych rzeczy

To całka i tyle

Żeby to było pole powierzchni to liczymy całkę podwójną z funkcji f(x,y)=1 po obszarze
| | 8 | |
Wynik mam ten sam tzn − |
| |
| | 35 | |
16 sie 11:55
Kacper: Tak, to objętość liczona pod płaszczyzną z=x+y
Tylko pamiętaj, że objętość nie może być liczbą ujemną

Mój internet dzisiaj jest wolniejszy od ślimaka
16 sie 11:57