przeksztalcenia
5-latek: Znalazlem jeszce jeden bardzo ciekawy dla mnie przyklad ale w innym zbiorze zadan
Licznik jest taki 53√2√27+ 2√33√4
Mianownik 4√93√16
Doprowadzic to do najprostszej postaci
16 sie 09:44
Kacper: Ok, to zrobię ci za 20 minut
16 sie 09:55
5-latek: Dobrze

Odp: 2,88 do tego zadania
16 sie 09:57
16 sie 10:33
5-latek: Jest przepisane dobrze ale odpowiedz jest nie do tego zadania .
Zamiast na zadanie 2.9e poatrzylem na od do zadania 2.8e .
Odp : 7
16 sie 10:41
zombi:
5
3√2√27 = 5
3√2*(√3)3 = 5*
3√2*
√3
2
√33√4 = 2
√3*(3√2)2 = 2*
3√2*
√3
4√9*3√16 =
4√(√3)4*(3√2)4 =
3√2*
√3
Czyli
| 53√2√27 + 2√33√4 | | 5*3√2*√3 + 2*3√2*√3 | |
| = |
| = |
| 4√9*3√16 | | 3√2*√3 | |
16 sie 10:43
5-latek: dzieki zaraz to przetrawie

ja zrobilem to inaczej . LIcznik sprowadzilem do postaci 7
6√108 natomiast mianownik
p12{11664}=
6√108 czyli tez wyjdzie 7
Jednak przetrawie dobrze twoj sposob
16 sie 10:53
Kacper: No i teraz po robocie
16 sie 11:00
5-latek: Kacper Na poczatku przestraszylem sie tego mianownika bo on nie wyjdzie stopnia 6 (tak
sobie pomyslalem)
I szczerze powiem skorzystalem z kalkulatora zeby policzyc ten mianownik
Ale napisz jakiego miales pomysla
16 sie 11:13
Kacper: Zamieniłbym wszystko na potęgi od razu
16 sie 11:19
Kacper: wszędzie potęgi liczby 2 i 3 i od razu się skraca
16 sie 11:20
5-latek: W takim razie poproszse o rowzwiniecie Twojego pomyslu pisemnie
16 sie 11:23
5-latek: Dobrze jest poznac kilka sposobow
16 sie 11:26
Kacper: | 5*21/3(33/2)1/3+2*31/2*(22/3)1/2 | |
| = |
| 32/4*(24/3)1/4 | |
| 5*21/3*31/2+2*31/2*21/3 | |
| =7 |
| 31/2*21/3 | |
Wolę potęgi od pierwiastków
16 sie 11:35
5-latek: Owszem dobry sposob
16 sie 11:46