| a3/2+b3/2 | a−2/3 3√a−b | |||
Obliczyc wartosc wyrazenia | : | |||
| (a2−ab)2/3 | a√a−b√b |
| 3 | ||
dla a=1,2 b= | ||
| 5 |
| a3/2+b3/2 | |
| (a(a−b))2/3 |
| a3/2−b3/2 | a3−b3 | |||
* | = | = | ||
| a−2/3*3√a−b | a2/3*3√(a−b)2*a−2/3*√a−b |
| a3−b3 | a3−b3 | |||
= | = | = a2+ab+b2 | ||
| 3√(a−b)3 | a−b |
W dzisiejszych czasach przy tylu godzinach matematyki nie jest to możliwe.
http://www.empik.com/zadania-i-testy-z-matematyki-dla-uczniow-szkol-srednich-klasy-1-2-gdowski-boguslaw-plucinski-edmund,340472,ksiazka-p
Przeglądałem ją. Tylko się zastanawiam, czy takie zadania są na maturze.