Dalej upraszcanie
5-latek: Witam z samego rana

Uprosc wyrazenie
| 23/2+27y3/5 | |
| =U{(21/2)3+(3y1/5)3}{21/2 |
| 1/2−1/2+3y1/5 | |
| | 21/2+3y1/5)((21/2)2− 3*21/2*y1/5+(3y1/5)2 | |
+3y1/5}= |
| = |
| | 21/2+3y1/5 | |
2−3*2
1/2y
1/5+9y
2/5=2−3
√2*
5√y+9
5√y2= 2−3p10{32y
2}+9
5√y2
Ten drugi pierwiastek na koncu ma byc stopnia 10 z 32y
2
16 sie 08:11
Kacper: Wyrażenie do uproszczenia jest takie?
16 sie 09:04
5-latek: Czesc

Takie jest to wyrazenie .
16 sie 09:07
Kacper: cześć

To najpierw założenie y≥0
2
3/2=2
√2=(
√2)
3
(1/2)
−1/2=
√2
Ja podstawie sobie za 3y
1/5=b i za
√2=a
| a3+b3 | | (a+b)(a2−ab+b2) | |
| = |
| =a2−ab+b2 |
| a+b | | a+b | |
Wracamy i mamy:
=2−3
√2*
5√y+9y
2/5
Czyli tak samo jak ty, chociaż nie chciało mi się ostatniego przekształcać
16 sie 09:24
5-latek: Dzięki
16 sie 09:31