Powoli w domu, a szybko na sprawdzianie.
lwg: lwg: Niech y=4x2−8x+3. Co o tym wiesz?
1. To jest trójmian kwadratowy (wielomian stopnia drugiego), wzór (przepis) funkcji
kwadratowej, której dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych R (skoro nie zapisano dziedziny)
czyli x ∊ R, tj. x ∊ (−∞;∞), zmienna zależna y=f(x), zaś współczynniki trójmianu wynoszą:
a=4,b=−8,c=3.
2. f(x)=4[x2−2x+p2−p2]+3, gdzie poprzednik wierzchołka paraboli W jest równy
p=−b/(2a)=8/(2*4)=1. Dlatego f(x)=4(x2−2x+1−1)+3=4(x−1)2−1=(2x−2)2−1=(2x−1)(2x−3), skąd
następnik wierzchołka W paraboli jest równy q=−1, a miejsca zerowe trójmianu, a więc naszej
funkcji f(x) wynoszą: x1=1/2 i x2=3/2, czyli f(0,5)=f(1,5)=0. Parabola ma gałęzie zwrócone w
górę, a współrzędne jej wierzchołka, to W=(p,q)=(1,−1).
3. f(x) maleje ⇔ x ∊ (−∞;1).
4. f(x) osiąga wartość najmniejszą równą q=−1 dla x=1=p.
5. f(x) rośnie ⇔ x ∊ (1;∞).
6. f(x) < 0 dla x ∊ (0,5; 1,5).
7. f(x) > 0 dla x ∊ (−∞;0,5) lub dla x ∊ (1,5; ∞).
8. f(x) maleje od ∞ do minus 1, a rośnie od minus 1 do ∞.
9. Osią paraboli jest prosta o równaniu x=1.
Teraz będzie nam łatwiej korzystać ze znanych wzorów.
Powyżej mamy postaci kanoniczną i iloczynową trójmianu kwardatowego.
http://lwgula.pl.tl/
lwg: Niech y=4x
2−8x+3. Co o tym wiesz?
1. To jest trójmian kwadratowy (wielomian stopnia drugiego), wzór (przepis) funkcji
kwadratowej, a jej dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych R (skoro nie zapisano dziedziny),
tj. x ∊ (−∞;∞); zmienna zależna y=f(x), zaś współczynniki trójmianu wynoszą: a=4,b=−8,c=3.
2. f(x)=4[x
2−2x+p
2−p
2]+3, gdzie poprzednik wierzchołka paraboli W jest równy
p=−b/(2a)=8/(2*4)=1. Dlatego f(x)=4(x
2−2x+1−1)+3=4(x−1)
2−1=(2x−2)
2−1=(2x−1)(2x−3),
skąd następnik wierzchołka W paraboli jest równy q=−1, a miejsca zerowe trójmianu, a więc
naszej funkcji f(x) wynoszą: x
1=1/2 i x
2=3/2, czyli f(0,5)=f(1,5)=0.
Parabola ma gałęzie zwrócone do góry, a współrzędne jej wierzchołka, to W=(p,q)=(1,−1).
3. f(x) maleje ⇔ x ∊ (−∞;1).
4. f(x) osiąga wartość najmniejszą równą q=−1 dla x=1=p.
5. f(x) rośnie ⇔ x ∊ (1;∞).
6. f(x) < 0 dla x ∊ (0,5; 1,5).
7. f(x) > 0 dla x ∊ (−∞;0,5) lub dla x ∊ (1,5; ∞).
8. f(x) maleje od ∞ do minus 1, a rośnie od minus 1 do ∞.
9. Osią paraboli jest prosta o równaniu x=1.
Teraz będzie nam łatwiej korzystać ze znanych wzorów.
Powyżej mamy postaci kanoniczną i iloczynową trójmianu kwardatowego.
http://lwgula.pl.tl/