DetA
bezendu:
Jak obliczyć wyznacznik takiej macierzy nie chodzi mi o regułę Gaussa tylko rozwinięcie
Laplace'a
9 2 2 0
1 7 7 6
7 7 7 7
3 3 3 3
detA= ?
15 sie 18:07
Godzio:
0
15 sie 18:08
bezendu:

detA=.. ?
15 sie 18:11
Godzio: Ta metoda tak prosto nie działa, ale ten wyznacznik jest prosty, bo 2 ostatnie wiersze są
liniowo zależne, a wyznacznik jest wtedy równy 0.
15 sie 18:17
bezendu:
Czemu nie mogę tak wykreślić ?
Ogólnie oglądałem na E−trapezie to zawsze sprowadzał macierz że w kolumnie lub wierszu
występował jeden element niezerowy i było prosto to wykreślić tutaj mam problem już ? W sumie
jest jedynka to da radę zrobić
15 sie 18:19
Mila:
Tu wyznacznik jest równy zero bez liczenia, może podaj inną macierz.
Jesli się upierasz t to mogę Ci pokazać na tej.
15 sie 18:24
bezendu:
Tutaj jest 1 to może na innej z listy PWr
2 7 7 2
5 3 3 5
3 5 5 3
7 2 7 2
15 sie 18:25
Mila:
Przekształcam macierz do dogodniejszej postaci:
odejmuję k2−k3
2 0 7 2
5 0 3 5
3 0 5 3
7 −5 7 2
rozwijam wg drugiej kolumny i czwartego wiersza
det (A)=(−1)4+2*(−5) |2 7 2 |
|5 3 5 |
|3 5 3|
To już możesz dokończyć , czy dalej rozwinięciem L chcesz liczyć?
15 sie 18:37
bezendu:
Znowu nie pomyślałem, a taka macierz
3 4 5 6
2 7 8 5
5 3 2 9
9 9 7 7
15 sie 18:44
Mila:
18:37 dokończona?
15 sie 18:57
bezendu:
Tak, ta jest dokończona.
15 sie 19:05
Godzio:
w
1 − w
2
w
4 − w
3 (dla zmniejszenia liczb)
1 −3 −3 1
2 7 8 5
5 3 2 9
4 6 5 −2
w
2 − 2w
1
w
3 − 5w
1
w
4 − 4w
1
1 −3 −3 1
0 13 14 3
0 18 17 4
0 18 17 3
Rozwijamy:
13 14 3
18 17 4
18 17 3
w
2 − w
3
13 14 3
0 0 1
18 17 3
Rozwijamy i obliczamy bez kalkulatora

:
− | 13 14 |
| 18 17 | = − (13 * 17 − 14 * 18) = − ( 14 * 17− 17 − 14 * 17 − 14 ) =
= − (−17 − 14) = 31
15 sie 19:26
bezendu:
Masakra...
15 sie 19:27
Godzio:
Bardzo proste, trzeba przywyknąć
15 sie 19:30
bezendu:
Na razie nie mogę tego zrozumieć jakoś.
Godzio Ty mieszkasz na Biskupinie ?
15 sie 19:38
Mila:
Miałam telefon, a teraz kolacja. Będę za pół godziny.
15 sie 19:40
Mila:
Godzio, liczyłam i mam 310.
15 sie 19:42
Mila:
Ja trochę inaczej:
3 4 5 6
2 7 8 5
5 3 2 9
9 9 7 7
Od pierwszej kolumny odejmuję drugą: k1−k3
−1 4 5 6
−5 7 8 5
2 3 2 9
0 9 7 7
od trzeciej kolumny odejmuję czwartą k3−k4
−1 4 −1 6
−5 7 3 5
2 3 −7 9
0 9 0 7
Mam dwa zera w 4 wierszu, zaczynam liczyć.
Rozwinięcie wg czwartego wiersza.
det(A)=
(−1)4+1*0* |...|+(−1)4+2*9 *|−1 −1 6 |
|−5 3 5 |
|2 −7 9 |
+(−1)4+3}*0* |....|+ (−1)4+4*7*| −1 4 −1 |
|−5 7 3 |
|2 3 −7 |
=0+9*|−1 −1 6 |
|−5 3 5 |
|2 −7 9| +0+
+7*| −1 4 −1 |
|−5 7 3 |
|2 3 −7 |
Dalej można już obliczyć metodą Sarrusa , albo rozwijać .
Pytaj, jeśli masz niejasności.
15 sie 20:31
bezendu:
Trzeba odejmować kolumny ? Nie można od razu liczyć tego rozwinięcia ?
15 sie 20:32
Mila:
Można, ale jeśli masz zera w wierszu albo kolumnie to mniej liczenia.
20:31 masz do policzenia tylko 2 wyznaczniki.
Porównaj pracochłonność:
3 4 5 6
2 7 8 5
5 3 2 9
9 9 7 7
Rozwinięcie wg pierwszego wiersza:
det(A)=
(−1)1+1*3*|7 8 5| +
|3 2 9|
|9 7 7|
(−1)1+2*4*|2 8 5|+
|5 2 9 |
|9 7 7|
+(−1)1+3*5*|2 7 5 |+
|5 3 9|
|9 9 7|
+ (−1)1+4*6*|2 7 8|
|5 3 2|
|9 9 7|
Postaraj się policzyc, bo wtedy dojdziesz do wprawy.
15 sie 20:54
bezendu:
Dziękuję, już zrozumiałem o co w tym chodzi dla macierzy 4x4.
15 sie 20:58
Mila:
15 sie 20:59
bezendu:
Jeszcze muszę tylko poćwiczyć operacje na kolumnach i wierszach bo nie wiedziałem, że można
przekształcać tak jak Godzio.
15 sie 21:07
Mila:
Ja raczej dodaję albo odejmuję kolumny albo wiersze, bez kombinacji liniowych i jakoś mi to
wystarcza do uproszczenia obliczeń, ale ćwicz, tylko tak, aby nie zmienić wartości
wyznacznika.
15 sie 21:35
bezendu:
Co to znaczy, że wiersze są liniowo zależne ?
15 sie 21:38
Godzio:
bezendu, ja zupełnie z drugiej strony mieszkam

Już widzę gdzie się pomyliłem, jednak jak piszę od razu rozwiązanie tutaj, to trochę cyferki mi
się mieszają w tych macierzach i źle przepisuje, powinno być 310 tak jak mówisz [Z[Mila][].
@
bezendu Odejmowanie i dodawanie wierszy i kolumn nie zmienia wartości wyznacznika, wiec
możesz. Liniowo zależne tzn., że jeden można przedstawić za pomocą innych przykład
(1,0,0) , (0,1,0) , (1,1,0) są liniowo zależne bo trzeci jest sumą dwóch pozostałych.
15 sie 21:44
bezendu:
Ale np, jak pomnożę jakiś wiersz przez liczbę i odejmę od innego wiersza, albo to samo zrobię z
kolumną to zmienię wartość wyznacznika ?
15 sie 21:50
Godzio:
Przemnożenie zmieni jeśli zostawisz tak przemnożony wiersz, ale np.
2 3 4
1 2 6
1 1 1
w1 − 2 * w2
0 −1 −8
1 2 6
1 1 1
Takie coś nie zmienia, ale jeśli dasz:
0 −1 −8
2 4 12
1 1 1
to już w oczywisty sposób wyznacznik będzie 2 razy większy, generalnie jak masz:
5 5 5
1 2 3
4 5 6
to jest to równe:
1 1 1
5 * 1 2 3
4 5 6
czyli możesz wyłączyć NWD
15 sie 21:54
bezendu:
Dobra poćwiczę to jeszcze a teraz inne zadania z listy porobię
15 sie 21:56
Mila:
Daj linka do tej listy.
15 sie 22:07
bezendu:
To jest w pdf niestety.
15 sie 22:15
15 sie 22:19
lolo: dlatego powinno się uczyć po kolei, a nie na wybór co łatwiejsze...
Najpierw przestrzenie liniowe, potem macierze....
15 sie 22:19
bezendu:
Powiedział co wiedział....
15 sie 22:20
lolo: wychodzą potem pytania o liniową niezależność i różne takie
pójdziecie na studia i tak profesorowie będą mieli własne wyobrażenie jak należy to robić i
trzeba będzie od nowa się uczyć...
15 sie 22:21
lolo: bo oni potrafią o jedno zdanie kogoś ud...
15 sie 22:21
zombi: bezendu a ty gdzie mieszkasz? mieszkanko czy akademik?
15 sie 23:56
bezendu:
zombi ja mam mieszkanie na Biskupinie
16 sie 10:50
Trivial: lolo, jest chyba oczywiste, że kolejność przyswajania wiedzy nie ma większego znaczenia...
16 sie 16:46
lolo: Trivial czyli uważasz, że potęgowania powinno uczyć się przed mnożeniem? co za bzdury...
16 sie 18:11
Trivial:
lolo, w przypadku potęgowania i mnożenia kolejność narzuca się sama. W przypadku
przestrzeni liniowych i macierzy kolejność może być dowolna.
16 sie 19:00