sześcian, szescian, sfera
KUZDE: Dany jest sześcian o krawędzi długości a. Oblicz promień sfery, do której należy środek
symetrii sześcianu i która jest styczną do 3 ścian sześcianu.
15 sie 16:31
15 sie 19:34
KUZDE: Niestety nie
Ale mam straszny problem z wyobrazeniem danej sytuacji.
15 sie 20:53
daras: narysuj sobie w rzucie prostokątnym, okrąg styczny do dwu ścian więc promień jest do nich
prostopadły do nich, środek sfery leży na przekątnej, na pewno masz dobrą odp ?
15 sie 20:57
Mila:
Wyobraź sobie, że wrzucasz w róg sześcianu piłeczkę pingpongową, ona "dotyka " dna i dwóch
ścianek bocznych.
15 sie 20:58
KUZDE: Nie wiem czy odp. z ksiazki jest na pewno dobra, bo czesto mam pomylki w odp. z zadan, ktorych
nie umiem.
Jeszcze raz sprobuje rozwiklac jak radzicie.
15 sie 21:10
KUZDE: Ja sie poddaje, ale gdyby ktos chcial umiescic swoje rozwiazanie bede wdzieczny.
Chcialem policzyc co nie co w wakacje, ale po przeczytaniu nastepnych zadan.... To raczej
kiepski pomysl
15 sie 21:27
Mila:

Kula styczna do ABCD, BCC'B', DCC'D"
|OC|=|PC|−r
Licz sam dalej.
15 sie 21:31
Mila:
Weź jabłko i wciśnij w jakiś kącik na biurku, albo zrób model sześcianu bez górnej podstawy i
wszystko zrozumiesz.
15 sie 21:33
lolo: odp jest dobra
15 sie 22:25
Mila:
Wiem.
15 sie 22:29
daras: Mila ma rację tu trzeba bardziej stereo i wystarczy tw. Talesa a ja pojechałem z kątów,
| | a√3(√3−1) | |
odpowiedź też dobra choc moznaby prosciej r = |
| |
| | 4 | |
16 sie 10:14
KUZDE: Super, dzieki wielkie !
W takim razie sprobuje przerobic jeszcze kilka zadan w tym miesiacu.
16 sie 19:45
Mila:
Wszystko jest łatwe, gdy się już rozwiąże.
16 sie 20:06
daras: kilka zadań na miesiąc

to w tempie żółwia
a może dziennie?
16 sie 20:24
KUZDE:

#2 W prawidłowym ostrosłupie trójkątnym płaszczyzna,zawierająca jedna z krawędzi podstawy i
prostopadła do przeciwległej krawędzi bocznej, dzieli ostrosłup na dwa wielościany, których
objętości są do siebie w stosunku 2:3. Wyznacz cosinus kąta płaskiego przy wierzchołku
ostrosłupa.
a− dl. krawędzi podstawy, b− dl. k. bocznych.
lFOl / lDSl = 2/5 ( 2/2+3)
Czerwony trojkat, to dana plaszczyna. Niebieski tr. jest prostakatny (kat AFE) i z tego licze
lFEl
| | 2b | | a√3 | |
lFEl2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 |
| | 5 | | 2 | |
| | 3b | | a | |
lFEl2 + ( |
| )2 = (hb)2 = b2 − ( |
| )2 |
| | 5 | | 2 | |
| | 12b2 | | 22 | |
stad mam a2 = |
| => (hb)2= |
| *b2 |
| | 25 | | 25 | |
cos
2 (α/2) = 22/25
cos a = 2cos
2 a/2 − 1 = (44 − 25 ) / 25 = 19/25
Dobrze ?
19 sie 15:38
KUZDE: Do zadania wyzej:
| | a√3 | | 2b | |
lFEl2 = ( |
| )2 − ( |
| )2, pozniej do hb to zastosowac i wychodzi piekny wynik |
| | 2 | | 5 | |
| | 3 | |
|
| , a dla stosunku 3/5 wyjdzie 2/5. |
| | 5 | |
#3 W ostroslupie czworokatnym prawidlowym odleglosc srodka jego wysokosci od krawedzi i od jego
sciany bocznej wynosza odpowiednio a i b. Wyznacz objetosc ostroslupa.
H − dl. wysokosci ostr.
c − dl. krawedzi podstawy
Z podobienstwa trojkatow(zaraz dodam rysunek) mam takie proporcje:
| H | | √2H2 + c2 | | H | | √4H2 + c2 | |
| = |
| , |
| = |
| |
| 2a | | c | | 2b | | c | |
(Hc)
2 = 4a
2(2H
2 + c
2) = 4b
2(4H
2+c
2)
Ale z tego nic nie chce wyjsc !
21 sie 23:36
KUZDE:
21 sie 23:41
Mila:
Jutro, jeśli nikt nie pomoże wcześniej. Dobranoc.
21 sie 23:46
KUZDE: Oks, dzieki. Dobranoc
22 sie 00:28
KUZDE: Juz mam, juz mam

Zrobione !
22 sie 12:16
daras: i o to chodzi
22 sie 13:27
Mila:
22 sie 16:34