prosze o rozwiazanie
matematyka : Dany jest okrąg o promieniu 11 cm. Przez punkt P, odległy od środka okręgu o 5cm, poprowadzono
cięciwę o dł 20cm. Oblicz dł odcinków, na które punkt P dzieli cięciwę
15 sie 10:42
Kacper: a jakiś własny pomysł?
15 sie 10:48
bezendu:
Własny pomysł−wstawię zadanie na forum
15 sie 10:51
matematyka : robiłem z pitagorasa ale mi nie wychodzi
15 sie 10:52
matematyka : ma byc 8cm i 12cm. wychodza mi jakies pierwiastki
15 sie 10:54
Wiem:
Po prostu widzisz:
musisz rozwiązać układ równań:
15 sie 11:57
Janek191:

Mamy
x
2 + 10
2 = 11
2
x
2 = 121 − 100 = 21
oraz
x
2 + y
2 = 5
2
y
2 = 25 − 21 = 4
y = 2
więc
I A P I = 10 − y = 10 − 2 = 8
I B P I = 10 + y = 10 + 2 = 12
Punkt P dzieli cięciwę na odcinki o długości 8 cm i 12 cm.
15 sie 16:26
pigor: ..., lub jeśli
x,20−x − szukane długości odcinków, to z tw. o
dwóch cięciwach w kole o wspólnym punkcie P masz np. równanie :
x(20−x)= (11−5)(11+5) i
x<20 ⇒ 20x−x
2= 6*16 ⇔ x
2−20x+96=0 /+4 ⇔
⇔ x
2−20x+100=4 ⇔
(x−10)2=4 ⇔ |x−10|=2 ⇔ x−10=−2 v x−10=2 ⇔
⇔
x=8 v x=12 − szukane długości odcinków danej cięciwy. ...

.
15 sie 21:58