Funkcja kwadratowa
Paulette: 1. Funkcja kwadratowa f(x)= −
14(x+3)(x−5) przyjmuje największą wartość równą: (w odp jest
4, ale ja bym prosiła o obliczenia.)
2. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)= − 2
2 + bx −c są liczby 1, oraz −3. Zatem: (w
odp jest b+c= −10, ale jak wyżej proszę o obliczenia.)
15 sie 09:49
15 sie 09:54
Paulette: Zapoznałam się z tym, tyle, że mój wynik nie zgadza się z tym, co powinien wyjść.
15 sie 09:57
5-latek: To w takim razie pokaz swoje obliczenia najpierw zadanie nr 1
15 sie 09:59
Ac.: 1. Skoro a = −
14 < 0, to funkcja kwadratowa przyjmuje największą wartość dla x = x
w (w
wierzchołku paraboli).
x
w to średnia arytmetyczna miejsc zerowych tej funkcji. Oblicz tę współrzędną, a potem oblicz
f(x
w) i masz rozwiązane zadanie.
2) Popraw zapis wzoru
15 sie 10:02
Paulette: Po wymnożeniu
−x2 + 2x +15 = 0
delta = 64
pierw z delty = 8
q = − 64−4
q = 16
15 sie 10:06
Paulette: W drugim brakuje powinno być: −2x
2, a reszta jest dobrze
15 sie 10:08
5-latek:

A to jest wykres funkcji f(x) do zadania nr 1 .
15 sie 10:09
5-latek: | | 1 | |
A przy mnozeniu gdzie poszlo |
| ? na spacer? |
| | 4 | |
15 sie 10:14
Paulette: Przy mnożeniu wyjdą ułamki, w których 4 jest mianownikiem, więc pomnożyłam całe działanie przez
4
15 sie 10:16
Ac.: Już wiesz, co masz źle w 1), a teraz 2):
Skoro miejscami zerowymi tej funkcji są liczby 1 oraz −3, to wtedy:
f(1) = 0 i f(−3) = 0
−2 * 1
2 + b * 1 − c = 0 i −2 * (−3)
2 + b * (−3) − c = 0
Rozwiąż ten układ równań i wtedy oblicz sumę b + c.
15 sie 10:19
Ac.: Jeszcze jedna uwaga co do Twojego rozwiązania:
Jak chcesz zrobić swoim sposobem, to musisz przemnożyć też przez −
14. Nie możesz potem
mnożyć działania przez 4, bo Ty zapisujesz tylko wzór funkcji w innej postaci. Jak piszesz:
−x
2 + 2x + 15 = 0
to wtedy liczysz miejsca zerowe tej funkcji, ale y
w wtedy nie obliczysz poprawnie w ten
sposób.
15 sie 10:27
5-latek: Jesli masz taka postac jak ta czyli postac iloczynowa funkcji kwadratowej to takie zadanie
liczy sie inaczej . tak jak napisal kolega wyzej .
Nie ma potrzeby sprowadzania tego do postaci ogolnej i liczenia delty .
Postac iloczynowa jest taka f(x)=a(x−x
1)(x−x
2) . Masz tutaj miejsca zerowqe za darmo
x+3=0 to x=−3 i x−5=0 to x=5 . Teraz poparz na ten wykres i zobacz ze tak jest .
Masz miejsca zerowe wiec wspolrzedna x
w wierzcholka lezy popsrodku tych miejsc
zerowych(czyli jest ich srednia arytmertyczna −to co pisal kolega wyzej )
| | x1+x2 | | −3+5 | | 2 | |
czyli mozemy zapisac ze xw= |
| wiec u nas xw= |
| = |
| =1 i teraz znowqu |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
popatrz na wykres czy sie nie zgadza
Wiemy ze to funkcja osiaga najwieksza wartosc w wierzcholku ( bo ma ramiona skierowane w dol )
, wiec aby obliczyc ta najwieksza wartosc tej funkcji za x do wzoru podstawiamy wyliczone x
w
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli f(x)=− |
| (xw+3)(xw−5) to f(x)= − |
| (1+3)(1−5) to f(x)= − |
| *4*(−4)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
policz
15 sie 10:29
Paulette: To drugie mi wyszło, ale to pierwsze dalej nie chce wyjść.
15 sie 10:33
Paulette: Dziękuję!

Wyszło!
15 sie 10:36
5-latek: Na zdrowie
15 sie 10:38
Ac.: W takim razie spróbuj zrobić to moim sposobem, dokładniej opisał ten sposób wyżej kolega.

A ja pokażę Ci, jak powinnaś to zrobić sposobem, którym próbujesz to zrobić Ty.

Mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = − |
| (x + 3)(x − 5) = − |
| (x2 − 5x + 3x − 15) = − |
| (x2 − 2x − 15) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 15 | | 1 | | 15 | | 16 | |
Δ = ( |
| )2 − 4 * (− |
| ) * |
| = |
| + |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
I wszystko się zgadza.
15 sie 10:42