Wyznacz takie wartości parametrów, dla których funkcja jest ciągła:
kamczatka: Wyznacz takie wartości parametrów, dla których funkcja jest ciągła:
x dla x < − 1 i dla x > 1
f(x) = { x2 + ax + b dla −1 ≤ x ≤ 1
zrobiłem tylko tyle:
lim x−− > −1− x = −1
lim x −−> 1+ x = 1
14 sie 17:15
Kacper: a dalej?
14 sie 17:16
kamczatka: właśnie nie wiem co dalej zrobić, jak to wyliczyć ?
14 sie 17:22
kamczatka: czy z układu równań trzeba ?
f(−1) = −1 + a + b = −1
f(1) = 1 + a + b = 1
?
14 sie 17:24
kamczatka: miało być;
f(−1) = 1 − a + b = −1
f(1) = 1 + a + b = 1
14 sie 17:25
Kacper: Kiedy funkcja jest ciągła?
14 sie 18:24
Piotr 10: Gdy limx→t+ =limx→t− =f(t)
14 sie 18:55
Kacper: No to ktoś wie
14 sie 19:00
Piotr 10: Pytałeś się to odpowiedziałem
14 sie 19:01
Kacper: Tylko szkoda, że nie kamczatka
14 sie 19:06
kamczatka: ja wiem kiedy jest ciągła tylko nie wiem jak to rozwiązać, dobrze to zrobiłem ?
14 sie 20:20
kamczatka: dobrze to zrobiłem z tym układem równań ?
15 sie 12:04
kamczatka: bo wynik wychodzi dobry a = 1 b = − 1 jak w odp
15 sie 12:07
WueR:
Zle. Dla kazdego "watpliwego" punktu trzeba rozwiazac osobny uklad jak z postu o godzinie
18:55.
15 sie 12:09
jerey: f(x) jest ciągła w punkcie x0⇔ gdy limx−>x0−f(x)=limx−>x0+f(x)=f(x0)
w Twoim przypadku punkty podejrzane o nieciągłość
x0=1 x0=−1
x0=1
limx>1− f(x) = limx>1− x2+ax+b=1+a+b
limx>1+ f(x} = limx>1+ x =1
f(1)=1+a+b
zatem mamy
1+a+b=1
x0=−1
limx>−1−f(x)=limx>−1− x = −1
limx>−1+f(x)=limx>−1+ x2+ax+b = (−1)2+a*(−1)+b ⇒1−a+b
f(−1)=1−a+b
mamy układ równan
1+a+b=1
1−a+b=−1
−−−−−−−−−−−−−
dodajemy obustronnie
2+2b=0
2b=−2/2
b=−1
a=1
=====
15 sie 13:35
kamczatka: a tak jak ja zrobiłem było źle bo też takie same wyniki wyszły
17 sie 19:34