aa
Hugo: Wakacje z Hugusiem

Dla jakich wartości parametru m
dziedziną funkcji
| | 3x2−4mx+5 | |
f(x)= |
| |
| | (m+2)x4+6(m+2)x2+m2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych?
Aby dziedziną f był zbiór liczb Rzeczywistych należy się pozbyt 'x' z mianownika
Zauważmy w mianowniku:
(m+2)x
4 dla m = −2 wyrażenie się zeruje
6(m+2)x
2 m = −2 wyrażenie się zeruje
Podstawiamy za m = −2 do funkcji
| | 3x2−4(−2)x+5 | | 3x2+8x+5 | |
f(x)= |
| = |
| i dla tej postaci funkcji dziedzina = R |
| | (−2)2 | | 4 | |
dobrze
14 sie 14:49
Hugo: źle

bo jeszcze jak by Δ<0 !
14 sie 14:54
Hugo: o dzięki

!
zatem:
(m+2)x
4+6(m+2)x
2+m
2
zmienna t : = x
2
(m+2)t
2+6(m+2)t+m
2 <0
m
2 + 2m+ 4 − 4(m+2)m
2<0
m
2 +2m +4 −4m
3−8m
2<0
−4m
3 −7m
2+2m+4 <0
14 sie 15:08
Kacper: Hugo weź się do roboty
14 sie 15:10
Piotr 10: Hugo Ty wiesz co w ogóle piszesz
14 sie 15:12
Hugo: pośrednio bo dla m = −2 to jest dobre ale także dla delty ujemnej bedzie dziedzina = R
zatem trzeba obliczyć delte i mi nie wychodzi i nie rozumiem prosze o pomoc moim sposobem
14 sie 15:22
Kacper: Jak chcesz się pozbyć "x" z mianownika, to ja proponuje go nie pisać i po kłopocie
14 sie 15:26
razor: będzie jeszcze przypadek kiedy Δ > 0 ale pierwiastki są ujemne
14 sie 15:27
Hugo: nie rozumiem razor, mozesz jasniej

? jak są pierwiastki ujemne to D = R?
14 sie 15:31
Kacper: No i widać, że niczego nie rozumiesz

Mamy w mianowniku wielomian stopnia 4, dlatego liczy się inaczej niż przy wielomianie stopnia 2
14 sie 15:34
Hugo: w(cośtam) = 0 ale tu nic nie pasuje sobie zobacz
14 sie 15:45
14 sie 15:58
Kacper: Popatrzmy ogólnie na zadanie.
Mamy wyrażenie
Teraz, aby dziedziną był
zbiór liczb rzeczywistych potrzeba i wystarcza, aby
mianownik nigdy się nie zerował.
To przyglądamy się mianownikowi.
(m+2)x
4+6(m+2)x
2+m
2
Chcemy aby wyrażenie to było zawsze różne od 0, dla dowolnej wartości zmiennej x, czyli
⋀
x∊R (m+2)x
4+6(m+2)x
2+m
2≠0 (*)
Stosujemy podstawienie t=x
2, t≥0
(m+2)t
2+6(m+2)t+m
2≠0 (**)
Teraz będziemy mieć takie
3 sytuacje:
I. Δ
t<0
równanie (**) nie ma rozwiązań, zatem równanie (*) także
II. Δ
t=0
równanie (**) ma 1 rozwiązanie, zatem aby równanie (*) nie miało rozwiązań potrzeba by
t
0<0
III. Δ
t>0
równanie (**) ma 2 rozwiązania, zatem aby równanie (*) nie miało rozwiązań potrzeba by
t
1,t
2<0
załatwiają to wzory Viete'a
t
1*t
2>0
t
1+t
2<0
Koniec. Teraz tylko rachunki
14 sie 15:59
Kacper: Oczywiście należy rozpatrzeć warunek m+2=0

Zapomniałem
14 sie 16:00
Kacper: Rozwiązanie, które podałeś jest "trickowe", ale niestosowalne w ogólności.
14 sie 16:01
Hugo: (m+2)t2+6(m+2)t+m2≠0
Δ= m
2 + 2m + 4 − 4(m+2)m
2
m
2 + 2m + 4 − 4m
3 − 8m
2
4m
3 −7m
2 +2m +4
w(1) = 3
w(2)≠0
w(−2)≠0
w(4)≠0
nie ma z tego pierwiastków wiec nie określe czy Δ >=< 0
vieta:
| | m+2 | |
−b/a = t1 + t2 = − |
| = −1 |
| | (m+2 | |
| | m2 | |
c/a = t1 * t2 = |
| = m |
| | m+2 | |
14 sie 16:15
Hugo: i co to nam dało
14 sie 16:15
14 sie 16:16
Maslanek: Δ=36m2+72m+144−4m3−8m2 = −4m3+28m2+72m+144
14 sie 16:20
Maslanek: Ale w zasadzie rozpisywanie tej delty to głupota

Δ=36(m+2)
2−4m
2(m+2)=(m+2)(36m+72−4m
2)
Dalej prosto
14 sie 16:21
Hugo: sie mi pomineło 6
14 sie 16:23
Maslanek: Co zabawne, nie wiem, gdzie jest błąd

U tej z 16:20 m=−2 nie jest pierwiastkiem, a z 16:21
już tak

Oczywiście z tej 16:20

Powinno być Δ=36m
2+144m+144−4m
3−8m
2 = −4m
3+28m
2+144m+144
14 sie 16:24
Mila:
Hugo, zacznij wreszcie
czytać nasze komentarze.
1) w mianowniku masz równanie dwukwadratowe, jeśli m+2≠0.
Pierwszy przypadek:
m+2=0⇔m=−2 wtedy
D=R dla m=−2
==========
Drugi przypadek:
m≠−2
Mianownik : (m+2)x
4+6(m+2)x
2+m
2 ≠0
(m+2)x
4+6(m+2)x
2+m
2 =0 aby równanie nie miało rozwiązań, to :
Podstawienie:
x
2=t, t≥0
(m+2)t
2+6(m+2)t+m
2 =0
a) Δ<0 wtedy mianownik nie zeruje się (
rozwiąż warunek )
b) Δ>0 i ( dwa piewiastki są ujemne⇔t
1*t
2>0 i t
1+t
2<0 ( wtedy wyjdzie, że x
2<0 a to jest
niemożliwe)
(
rozwiąż warunek )
Idę na zakupy, wrócę, to sprawdzę Twoje obliczenia.
14 sie 16:25
Hugo: (m+2)(36m+72−4m
2)
m=−2 v Δ = 36
2+72*4*4 = 1296 + 1152=2448 ~49 tak ma wyjść

?
14 sie 16:26
Maslanek: Może reszta warunków daje ładniejszy wynik
14 sie 16:28
Mila:

f(t)=(m+2)t
2+6(m+2)t+m
2
a) m≠0 i Δ<0
Δ=36*(m+2)
2−4*m
2*(m+2)<0⇔
(m+2)*(36*(m+2)−4m
2)<0
(m+2)*(36m+72−4m
2)<0 /:4⇔
(m+2)*(−m
2+9m+18)<0
Δ
m=81+4*18=81+72=153=9*17
√153=3
√17
| | −9−3√17 | | 9+3√17 | |
m1= |
| = |
| ≈[ 10,7] |
| | −2 | | 2 | |
| | 9−3√17 | | 9+3√17 | |
m∊(−2, |
| ) lub m> |
| brak miejsc zerowych |
| | 2 | | 2 | |
| | 9−3√17 | | 9+3√17 | |
b) Δ≥0 ⇔m<−2 lub m∊< |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Jeśli Δ=0 to t
1=t
2=−3<0
Ujemne miejsca zerowe f(t)⇔
| | −6(m+2) | |
t1+t2<0⇔ |
| =−6<0 niezależnie od wyboru m≠−2 |
| | m+2 | |
| | m2 | |
t1*t2>0⇔ |
| >0⇔m>−2 i m≠0 |
| | m+2 | |
stąd
| | 9−3√17 | | 9+3√17 | |
m∊< |
| ,0)∪(0, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Suma warunków
m∊<−2,0)∪(0,
∞)
14 sie 18:38
Mila:
Jeśli nie zrozumiesz to napiszę inne rozwiązanie.
Postaraj się przeanalizować.
14 sie 18:47
Mila:

II sposób
1) m=−2 ⇔D=R to juz ustalone wcześniej
2) m+2≠0
Rozważam równanie po wprowadzeniu zmennej pomocniczej
(m+2)t
2+6(m+2)t+m
2=0 /:(m+2)
t
w=−3
Takie mogą być wykresy f(t)
spróbuj dalej sam.
14 sie 19:29
16 sie 00:02
lolo: niektórzy nie będą matematykami...
16 sie 07:51
Mila:
Hugo czytaj uważnie wszystko, co napisałam, to zrozumiesz.
16 sie 20:10